Conferinta nationala a CECCAR din luna septembrie 2004 la propunerea dl PRESEDINTE prof.univ dr MARIN TOMA a adoptat hotararea ca ziua de 21 septembrie a fiecarui an sa fie declarata –ZIUA NATIOANALA A CONTABILULUI ROMAN – Zi nemijlocit legata de evolutia in timp a profesiei contabile romanesti.
In anul 1921 reputatul om de stiinta si profesor universitar Grigore L. Trancu – Iasi, prezinta in Parlamentul Romaniei “Legea Corpului Contabililor Autorizati si Experti”, atat de necesara in acea vreme pentru dezvoltarea tehnicii contabile si profesiunii de contabil, facand totodata demersuri sustinute pentru discutarea si votarea acesteia.
.
Dacă în covârşitoarea majoritate a zilelor anului suntem preocupaţi aproape exclusiv de grijile exercitării cu competenţă şi responsabilitate a misiunilor profesionale asumate individual şi / sau colectiv, faţă de terţii beneficiari ai serviciilor noastre, există o zi, care e doar a noastră, a contabililor. Statornicită ca ZI NAŢIONALĂ A CONTABILULUI ROMÂN, ziua de 21 Septembrie s-a consacrat în conştiinţa publică, ca sărbătoare a profesiei contabile din România, iar marcarea ei într-un cadru festiv, a devenit un tradiţional prilej de afirmare a respectului de sine şi a conştiinţei de breaslă, căreia întreaga comunitate locală îi recunoaşte cu tot mai pregnantă relevanţă, atât meritele, cât şi importanţa.
Aflată la cea de a unsprezecea ediţie, ZIUA NAŢIONALĂ A CONTABILULUI ROMÂN, ne oferă şi în acest an, oportunitatea de a ne reîntâlni, de a fi din nou, ÎMPREUNĂ, având în mijlocul nostru – şi de această dată -, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai autorităţilor şi administraţiei locale.
PROGRAMUL manifestărilor prilejuite cu ocazia sărbătoririi
„ Zilei Naţionale a Contabilului Român ”
„Topul local al societăţilor membre CECCAR”
– Deschiderea oficială a manifestărilor de către preşedintele filialei CECCAR
– Mesajul Consiliului Superior al Corpului, citit de către Preşedintele filialei Bihor
– Mesajele oficialităţilor locale: Primărie, DGFP, Tribunal, Poliţie, etc.
– Prezentare temă:

– Profesia de expert contabil si contabil autorizat – o carieră de succes!
– Acordarea Diplomelor de merit persoanelor nominalizate de către filiala CECCAR

Topul local al celor mai bune societăţi membre CECCAR
– Scurtă prezentare a evenimentului de către directorul filialei CECCAR

Topul s-a realizat în funcţie de următoarele criterii:

1. Acordarea vizei anuale de exercitare a profesiei contabile în ultimii 3 ani;
2. Plata integrală a cotizaţiilor profesionale (fixă şi variabilă) în ultimii 3 ani;
3. Cifra de afaceri realizată în anul pentru care se acordă premiul;
4. Numărul mediu de salariaţi în anul pentru care se acordă premiul;
5. Numărul de clienţi în anul pentru care se acordă premiul;
6. Diversitatea serviciilor prestate clienţilor în anul pentru care se acordă premiul;
7. Dacă societatea în cauză a fost supusă auditului în ultimii 3 sau 5 ani (pentru societăţile care prestează servicii pentru entităţi de interes public).

Scopul acestor manifestari, printre altele, il reprezinta informarea profesionistilor contabili, liber – profesionisti sau angajati in economie, despre importanta formarii profesionale, prin dezvoltarea cunostintelor, abilitatilor, aptitudinilor, eticii si valorilor profesionale ale acestora, cu respectarea Standardelor Internationale de Educatie precum si cunoasterea si respectare de catre acestia a Codului etic national.
CECCAR actioneaza consecvent pentru indeplinirea rolului principal ce-i revine in gestionarea activitatii, de pregatire profesionala si deontologica a tuturor celor care activeaza in domeniul profesiei contabile, indiferent de calitatea pe care o au: experti contabili, contabili autorizati, directori economici, contabili sefi, economisti sau contabili angajati in diferite ramuri ale economiei.
CECCAR se preocupa de problemele acestora incepand cu :
– organizarea examenului de admitere (acces la profesie ) ;
– efectuarea stagiului si sustinerea examenului de aptitudini pentru accesul la profesie;
– inscrierea in Tabloul Corpului si evidenta membrilor si a stagiarilor;
– elaborarea si publicarea de norme si ghiduri privind activitatea, pe linie profesionala si deontologica . In acest sens, recent, CECCAR a tradus in limba romana proiectul standardului de raportare financiara pentru IMM-uri elaborat de IASB, acesta fiind expus publicului larg pentru dezbateri si observatii ;
– formarea si perfectionarea profesionala si deontologica pe baza de programe anuale de pregatire continua ;
– apararea prestigiului si independentei profesionale a membrilor in raport cu autoritatile publice, organisme specializate sau alte persoane juridice sau fizice;

– editarea de publicatii de specialitate;
– urmarirea calitatii prestatiilor si a respectarii deontologiei profesionale;
-alte numeroase activitati desfasurate in sprijinul profesionistilor contabili.
Rolul tot mai important al contabilitatii pentru mediul de afaceri trebuie constientizat atat de furnizorii cat si de beneficiarii de informatii contabile. Contabilitatea supranumita si “limbaj al afacerilor”, trebuie inteleasa de toti cei implicati in aceasta “activitate”, pentru ca informatia contabila sa fie cat mai credibila. Piata serviciilor contabile, agresata de incompatibilitati, concurenta neloiala, servicii contabile de slaba calitate, si lipsa unor actiuni de combatere a fenomenelor din partea celor avizati, ar putea transforma profesia contabila intr-un factor activ de intretinere si dezvoltare a fenomenelor negative din economie.
Manifestrarile ocazionate de sarbatorirea “Zilei Nationale a Contabilului Roman” in judetul nostru au si ele menirea de a contribui la popularizarea, cunoasterea si ridicarea prestigiului profesiei contabile in Romania .
Expertii contabili, contabilii autorizati, directorii economici, directorii financiari, contabilii sefi, contabilii angajati in economia romaneasca, directori generali si administratori ai firmelor comerciale au fost invitati sa participe la “Ziua nationala a contabilului roman”, pe data de 21 septembrie 2015, ora 15,00 la sediul Filialei CECCAR BIHOR din Oradea.

Director executiv filiala CECCAR Bihor,
EC. LEONICA BOCHIS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam