La sfârşitul săptămânii ce s-a încheiat, preşedintele Consiliul judeţean Bihor, Cornel Popa a semnat contractul de finanţare pentru proiectul “Înfiinţarea Centrului de pregătire pentru salvatori montani în judeţul Bihor beneficiind de experienţă elveţiană din St. Gallen “, proiect finanţat prin Fondul Tematic pentru Parteneriate si Experti – Schema de grant pentru Parteneriate, din Programul de Cooperare Romano-Elveţian.
Perioada de implementare pentru acest proiect este de 20 luni, cu începere din data de 1.03.2015 şi termen de finalizare 31.10.2017.
Liderul acestui proiect este Consiliul judeţean Bihor iar partenerii sunt Cancelaria Statală St. Gallen(Elveţia), Spitalul din Grabbs(Elveţia) şi Serviciul Public Salvamont Bihor.
Valoarea totală a contractului de finanţare este 293.116 CHF(franci elveţieni), din care 249.016 CHF reprezintă valoarea nerambursabilă şi echivaleză cu un procent de 84.95% din total costuri eligibile iar valoarea de 44.100 CHF, un procent de 15.05% din total costuri eligibile, reprezintă suma pentru confinanţare.
Cererea de finanţare pentru acest proiect a fost depusă în cursul anului 2014 în luna iunie, iar la sfârşitul anului trecut în luna decembrie finanţatorul a transmis scrisoarea cu privirea la acceptarea finanţării acestuia.
Obiectivul general al proiectului este de a consolida pe termen lung capacitățile și structurile din județul Bihor, în scopul de a oferi servicii mai bune de salvare montană pentru comunitate și pentru turiști, beneficiind de cunoștințele și expertiza elvețiană.
Obiectivele specifice:
 Consolidarea calităţii parteneriatului între instituțiile elvețiene și românești și creșterea nivelului de cooperare între rețelele locale și internaționale
 Facilitarea accesului voluntarilor de salvare montană la informațiile teoretice – prin elaborarea Codului / manualului de conduită de salvare montana, care conține, de asemenea şi expertiza elvețiană și îndrumări practice pentru a îmbunătăți abilitățile lor, prin înfiinţarea primului Centru de Pregatire pentru Salvatori Montani din România beneficiind de experienţa elveţiana din St. Gallen.
 Adaptarea modului de realizare a asistenței salvamont, prin asigurarea unui centru cu dotare tehnică corespunzătoare, prin schimburi de experiență, ateliere de lucru, formarea și dezvoltarea abilităților de salvatori, precum și de adoptare a normelor în ceea ce privește relația dintre echipa de salvare montană și cei care gestionează și operează zonele intervenţie, astfel încât prevenirea accidentelor și intervențiile în caz de accidente sa poată fi efectuate cu maximă eficiență.
„Înfiinţarea Centrului de pregătire pentru salvatori montani în judeţul Bihor beneficiind de experienţa elveţiană din St. Gallen” are următoarele activităţi principale:
 Construirea şi dotarea cu echipamente specifice a primului astfel de centru de pregătire şi perfecţionare, din România, pentru salvatorii montani şi voluntarii salvatori montani beneficiind de experienţă elveţiană , în satul de vacanţă Vârtop.
 Elaborarea primului manual/cod de conduită din România, al salvatorilor montani integrând experienţa specialiştilor elveţieni în salvare montană pentru diferitele tipuri de intervenţii montane şi nu numai, cum ar fi :
 Intervenţii clasice din abrupt şi verticală
 Intervenţii pentru evacuarea persoanelor blocate în instalaţii de transport pe cablu
 Intervenţii pe calea aerului – elicopter
 Intervenţii clasice şi motorizate pe şi în afara zonei de schi
 Acţiuni de prevenire a accidentelor pe schiuri şi nu numai

 Ateliere practice efectuate prin schimburi de experienţă atât în România cât şi în Elveţia
 Construirea unui mini poligon pentru antrenamente practice
 Elaborarea de ghiduri şi materiale de informare pentru turişti cu privire la conduita în zona montană şi nu numai, în vederea prevenirii accidentelor
Acest proiect face parte din lista de proiecte propusă prin strategia de dezvoltare a judeţului Bihor şi este într-o strânsa legătură cu proiectul ce urmează a fi depus pe viitorul program de cooperare transfrontalieră Interreg V A România – Ungaria
2014-2020 “ Proiect integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a judeţului Bihor, îmbunătăţirea accesului şi dezvoltarea serviciilor de sănătate în cazul intervenţiilor medicale de urgenţă” , deoarece acest centru de perfecţionare va fi construit în proximitatea viitorului heliport din satul de vacanţă Vârtop, astfel exerciţiile pentru salvare aeriană vor putea fi făcute mult mai uşor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam