Viceprimarul Huszar Istvan a susținut azi, 20 ianuarie 2016, o conferință de presă în care a anunțat deschiderea și lansarea unei importante expoziții în Cetatea Oradea – Corpul C, expoziție care prezintă viața și cariera artistică a contelui Banffy Miklos, artist și om al renașterii.
Astfel, expoziția itinerantă ”Iluzie și reflectare: Viața artistică alui Banffy Miklos” a Institutului și Muzeului de Teatru din Budapesta ajunge după Cluj, București, Haga, Chișinău, Viena, Szeged, Budapesta și la Oradea, în Muzeul Cetății.
La conferința de presă de azi a fost invitat și curatorul expoziției, d-na Zsuzsa Szebeni.
În deschiderea conferinței, viceprimarul Huszar Istvan a spus: ”Datoria noastră este să dăm viață tuturor expozițiilor de artă. Aceste evenimente vin să însuflețească spațiile, care altfel ar reprezenta doar niște ziduri de beton. Intenția noastră este să continuăm și cu alte expoziții. Astfel, Oradea așteaptă și alte propuneri în acest sens. Recent, am fost contactat de către un colecționar privat ce deține o importantă colecție de medalii și trofee sportive din secolul trecut și pe care am decis că îl vom susține în organizarea unei expoziții”.
Expoziția ”Iluzie și reflectare: Viața artistică a lui Banffy Miklos” a fost realizată și cu sprijinul Primăriei Oradea și al Asociației Civice pentru Cetatea Oradea, iar vernisajul expoziției va avea loc vineri, 22 ianuarie, ora 13:00, în Cetatea Oradea – Corpul C, parter, Galeria de Artă.
La deschidere vor participa viceprimarul Huszar Istvan, dar și dl. Prohle Gergely, Subsecretar de Stat pentru Afaceri Internaționale și Europene din partea Guvernului Ungariei.
Până acum, această expoziție a fost prezentată în 32 de muzee și a fost vizitată de cca. 52.000 de vizitatori.
”Tematica primei săli a expoziției o reprezintă colecția de obiecte de artă ce au aparținut contelui Banffy, portrete de familie, dar și reprezentări în format 3D ale castelului în care acesta a locuit. O altă sală va fi dedicată activității lui Banffy Miklos ca artist plastic și ilustrator de cărți, iar o altă încăpere va cuprinde creațiile din sticlă ale nepoatei artistului, Nicolette Jelen-Banffy, care trăiește acum la New York” a spus curatorul expoziției, d-na Zsuzsa Szebeni.
Opera artistei Nicolette Jelen-Banffy a fost publicată în repetate rânduri în Statele Unite de către John Szoke, Hugh McKay, Vincent Fitzgerald, Ronbie Editions, Progressive Editions, Atlantic Art și a fost promovată de către o serie de galerii autohtone și colecții private și internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam