Ciclul introductiv de studiu comparat al filosofiilor occidentale și orientale
Loc de desfășurare: Sediul Asociației Culturale Noua Acropolă – Piața Unirii, nr. 5, ap. 10 (interfon 7) lângă fosta Bibliotecă Județeană și banca PiraeusBank

Din cadrul Ciclului introductiv de studiu comparat al filosofiilor occidentale și orientale, fac parte următoarele patru prezentări, care oferă un model de abordare practică a valorilor culturale universal valabile. Acesta este predat de Noua Acropolă la nivel internațional, în 60 de țări.

Cine sunt? Ce este istoria?

Ce este omul? Nu suntem primii care ne întrebăm acest lucru și din fericire s-au păstrat răspunsurile oferite de oameni mai înțelepți decât noi. Ei descriu posibilitatea fiecărui om de a deveni creator și de a accede la cunoaștere, urmând ca astfel să poată face alegeri corecte pentru viața sa. Potențial, pe care îl observăm cu uimire în viața și opera personalităților istorice și a geniilor umanității. Totodată, din învățăturile lor putem înțelege mai bine tendințele umane care ne trag înspre suferință, confuzie și agitație.

Ce este Istoria? Ce înseamnă evoluția și dacă ea există de ce ne lovim de același gen de situații și probleme? Civilizațiile vechi își transmit istoria prin intermediul miturilor, o formulă sintetică de a transmite experiența acumulată. Totodată, tradițiile vorbesc despre istoria ciclică și felul în care noi putem înțelege mai bine ceea ce trăim în momentul prezent, dacă înțelegem și mecanismele ciclicității.

Prezentările au loc joi, 14 și 21 mai 2015, începând cu orele 19:00

Despre aventura și sensul vieții

Ne dorim să trăim intens și cu sens propria viață, să nu ratăm oportunitățile ivite în cale, să facem alegem corecte, să fim fericiți și să îi facem și pe ceilalți fericiți! Uneori, reușim să îndeplinim aceste obiective, dar alteori facem greșeli, urmărim obiective înșelătoare, suferim și suntem dezorientați. Ce criterii putem alege pentru a preveni ultima situație și pentru a putea înțelege care este sensul autentic al vieții noastre? Cum putem investiga potențialul care se află în noi, cum putem descoperi ce avem de oferit și cine suntem?

Răspunsul îl putem căuta pornind de la explicațiile filosofilor. Sâmbăta aceasta vor fi prezentate câteva idei despre Legile care guvernează viața din perspectiva milenarei Bagavad-Gita și ideile lui Cicero, Platon și Buddha despre sensul istoriei și corelația acesteia cu viața fiecărui individ.

Prezentarea are loc joi, 28 mai 2015, începând cu orele 19:00

Despre acțiunea inteligentă și locul meu în societate

Solicitările vieții moderne ne determină să fim aproape tot timpul în mișcare, programul este încărcat și în pofida acestui fapt sunt lucruri pe care nu reușim să le realizăm, deși ne-am dori să le facem. Cum poate fi rezolvat acest impas? Un important text al culturii indiene, Bagavad-Gita, oferă un răspuns la această dilemă supărătoare, explicând cum putem face să acționăm inteligent și cu eficiență. În prima parte a prezentării de joi, vor fi prezentate aceste idei. Urmând ca apoi discuția să fie orientată înspre un subiect tangențial, societatea. Suntem parte din aceasta și beneficiem atât de aspectele sale pozitive, cât și de impactul neplăcut al aspectelor negative. Care este locul și rolul nostru în cadrul ei? Suntem simpli spectatori sau putem urma visul de a aduce un aport valoros și util acesteia? Ideile filosofice ne arată cum putem urma ultima variantă.

Prezentarea are loc joi, 4 iunie 2015, începând cu orele 19:00

Informații: 0755 292 542

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam