Într-un cătun necunoscut pierdut în munţii Pădurea Craiului din Jud. Bihor, trăieşte singură şi departe de lume o bătrână respectată de întreaga comunitate locală întinsă prin sate şi cătune aflate încă departe de civilizaţia contemporană. Prin curăţenia vieţii ei, preoţii locului au ales-o cu umult timp în urmă să coacă în cuptorul arhaic din curtea casei sale prescura necesară oficierii liturghiilor, în special a celei de Paşti. Acum e bătrână şi, cu tot regretul, nu mai poate fizic să se achite de sarcină. Totuşi, la insistenţele echipei TVR, Nana Veronica din Bălnaca-Groşi va mai prepara încă odată prescura pentru sfânta liturhgie de Paşti ce se va oficia la biserica din sat. Dar aceasta va fi ultima! Filmul documentar etno-antropologic în regia lui Tudor Chirilă este o oportunitate pentru investigarea în cele mai mici detalii a universului gosdpodăriei ancestrale şi a unui mod de viaţă revolut care îşi consumă acum ultimele sale momente.
Este pentru prima dată când ULTIMA PRESCURĂ se difuzează pe TVR 1. Documentarul face parte din suita etno-antropologică de mare succes la publicul telespectator realizată de T. Chirilă în județul Bihor. La reluarea din august 2011 de pe TVR 2, filmul a urcat în topul audienței pe interval orar pe toate cele trei targeturi (național, urban, rural). Considerat reprezentativ, va fi redifuzat în acest an în ajun de Paște.
Săptămâna trecută, în data de joi 2 martie, protagonista Nana Veronica a fost operată de cancer, la vârsta de 84 de ani. Sănătate!
Cristina Puscas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam