Partidul Mișcarea Populară, prin candidaul său la Primăria Salonta, Timea Molnar, își exprimă revolta și indignarea față de actele de segregare etnică și șovinism care se desfășoară în comunitatea din municipiu în ultimii ani și care sunt susținute de conducerea actuală a Primăriei.
„Nu există explicație acceptabilă pentru integrare!”. Așa răsună titlul articolului în limba maghiară, publicat chiar de Paștele catolic, în singurul ziar din Salonta: „Jurnalul Salontan”. Materialul este preluat în mare parte dintr-un manifest scris la Baia Mare care abundă în expresii și îndemnuri aceeași manieră șovină, pro-izolare și „fără corcituri”.Tineretul este sfătuit să evite orice relație cu „străinii”, mai ales cu românii majoritari. Profesorii sunt instruiți că au „misiunea” de a educa copii în acest spirit izolaționist, fără compromisuri.
„Nu lăsați aproape de inima voastră limbă străină, cultură străină, prieten străin!”. Este doar unul dintre mesajele care se adresează populației maghiare, susținând dogme extremiste și descriind drept o „boală” fapte precum „înmulțirea căsătoriilor mixte, respingerea învățământului în limba maternă, emigrarea și integrarea fără opunere în naționalitatea majoritară”.
De altfel, în 2011, primarul Torok Laszlo, susținător al segregării etnice în școli, a obținut separarea pe criterii etnice a școlilor din Salonta, prin înființarea unui liceu exclusiv în limba maghiară, urmând ca segregarea să se extindă și la grădinițe. Toate acestea au stârnit nemulțumirea locuitorilor români și a etnicilor maghiari care sunt de bună-credință și care înțeleg că destinul celor două etnii este comun într-o țară care este membră a familiei Uniunii Europene. PMP, prin liderul

său, președintele Traian Băsescu, militează pentru construcția politică: Statele Unite ale Europei care să asigure un climat de siguranță și de stabilitate pentru toate națiunile de pe continent.

Departamentul de Comunicare
Purtător de cuvânt PMP Bihor
30.03.2016 Mariana Kofler

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam