Începând cu 1 ianuarie, tva scade de la 24% la 20%. Asta în condițiile în care în 2015 a scăzut tva pentru alimente și apă la 9%. Totodată scade și impozitul pe dividende de la 16% la 5%, însă cresc unele taxe locale. De exemplu, o clădire folosită pentru locuit va avea un impozit cuprins între 0,08% și 0,2%, în timp ce imobilele folosite în activități economice vor aduce un impozit între 0,02% și 1,3% .
De asemenea, energia electrică se ieftineste de la 1 ianuarie, astfel că preţul electricităţii la consumator va fi mai mic cu 5-6%, după reducerea tarifelor de distribuţie şi a bonusului de cogenerare. Şi preţul gazelor naturale se va reduce, de la mijlocul anului viitor, pentru consumatorii industriali, care vor plăti cu 5%-6% mai puţin. O modificare importantă din Codul Fiscal pentru anul 2016 vizează si impozitul pe dividende, care va scădea de la 16% la 5%.
Pe de altă parte, pentru 2016 sunt prevăzute şi scumpiri sau creşteri de taxe, cea mai importantă referindu-se la impozitarea proprietăţilor. Astfel, pot creşte impozitele pentru clădirile rezidenţiale, mai ales pentru cele în care se desfăşoară activităţi economice.Totodată, românii vor plăti mai mult pentru asigurările auto obligatorii. Pentru a tempera aceste majorări, reprezentanţii transportatorilor au încheiat un protocol care limitează creşterea RCA la 50% faţă de nivelul din iunie anul acesta.

Tot din 2016, cei care obțin venituri din activități independente vor fi obligați să plătească CAS – contribuția pentru pensie, chiar dacă obțin și venituri de natură salarială. În schimb, pentru aceste venituri crește deducerea de bază de la 20% la 40%.

În schimb, supraacciza la carburanți, în valoare de 7 eurocenți pe litru rămâne în vigoare încă un an, deși prima variantă a Codului Fiscal prevedea eliminarea ei la 1 ianuarie 2016.

În cazul impozitării microîntreprinderilor, schimbările presupun majorarea plafonului de încadrare în categoria de ‘microîntreprindere’, de la 65.000 euro la 100.000 euro și introducerea unui sistem de cote de impozitare diferențiate în funcție de numărul de salariați, între 1% și 3%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam