Administrația Fondului pentru Mediu a semnat cu Municipiul Oradea contractul de finanțare nerambursabilă nr. 540 din 08.09.2015 în vederea implementării proiectului predefinit “Studiu de prefezabilitate asupra sistemului geotermal de încălzire în Oradea”.

Proiectul vizează realizarea unui studiu de prefezabilitate cu privire la posibilitățile de creștere a utilizării durabile a resurselor de apă geotermală și includerea energiei geotermale în sistemul de termoficare al Municipiului Oradea. Proiectul este finanțat prin Programul RO 06 Energie Regenerabilă (RONDINE) derulat prin Granturile SEE 2009-2014.

Proiectul se desfășoară în baza Acordului de Parteneriat încheiat între Municipiul Oradea, care are rolul de Promotor de Proiect și Autoritatea Națională pentru Energie din Islanda, care are rolul de Partener de proiect din partea statelor donatoare.

Bugetul alocat proiectului este de 300.000 Euro, fiind finanțat în proporție de 100% prin Programul RO06 Energie Regenerabilă (85% Granturile SEE 2009-2014 și 15% Fondul pentru Mediu). Termenul de finalizare al  proiectului este 30.11.2016.

În data de 23.11.2015, între orele 0900 – 1700, în Sala Mică a Primăriei Municipiului Oradea a avut loc prima întâlnire de lucru organizată de către echipa de proiect la care au participat: 7 reprezentanți din partea Municipiului Oradea, 4 reprezentanți din partea partenerului din Islanda, 2 reprezentanți din partea SC Termoficare Oradea SA (operatorul sistemului de termoficare din municipiu) și 3 reprezentanți din partea SC Transgex SA (operatorul zăcământului geotermal din municipiu).

În cadrul întâlnirii, au fost prezentate proiectul și obiectivele acestuia, echipele de lucru ale partenerilor de proiect și s-a revăzut calendarul de lucru.

De asemenea, s-a prezentat situația actuală a sistemului de termoficare al Municipiului Oradea, precum și o descriere generală a forajelor și sondelor de apă geotermală existente în Municipiul Oradea.

În data de 24.11.2015, participanții din partea partenerului din Islanda împreună cu reprezentanții Primăriei Municipiului Oradea au vizitat Punctul termic 902, care este prevăzut pentru a fi modernizat în cadrul unui alt contract de finanțare, derulat tot prin Granturile SEE 2009-2014, 2 puncte termice din sistemul de termoficare al municipiului, precum și o sondă de exploatare a apei geotermale din cartierul Ioșia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam