În ultima perioadă asistăm la un început timid de a se instaura legalitatea în sistemul sanitar bihorean; păcat că sistemul nu s-a putut regla singur (denunţându-şi bandiţii) sau cel mult politic, ceea ce înseamnă că şi politicul a avut un sprijin pentru latura infracţională din sistemul sanitar; a fost necesară intervenţia, categoric binevenită, a instituţiilor abilitate ale statului (DNA, SRI, DIICOT, SICE, DGAF, etc.), pentru a putea reda oamenilor speranţa că se începe demascarea hoţilor din sistemul sanitar şi a aduce în atenţie respectul faţă de banii publici din FNUASS, care nu trebuie să fie puşculiţa unor infractori.
Sigur că în primul rând mă refer la frauda de 700.000 euro făcută publică de către organele de anchetă zilele trecute. Suma şochează nu numai prin nivelul sutelor de mii, ci prin faptul că din aceşti bani se puteau realiza peste 10.000 de spitalizări de zi pentru cetăţenii judeţului nostru; oameni buni, peste 10.000 de asiguraţi au fost viciaţi de servicii medicale aferente spitalizării de zi, numai la acest „tun”.
Vorbim de 13.444 de reţete „umflate” decontate de Conducerea CAS Bihor; organele de anchetă fac vinovaţi anumiţi medici şi farmacişti de această fraudă asupra banilor publici din FNUASS: Atenţie! Trebuie să explicăm câteva aspecte: aceste reţete erau introduse de către farmacie în sistemul electronic, erau validate în SIUI şi apoi plătite/decontate de Conducerea CAS Bihor; acceptăm să se întâmple, în buna toleranţă românească, ca să fie o scăpare de 10 reţete, poate 100 de reţete, hai să fie circa 500 de reţete cu probleme (poate medicii aveau pile pe undeva), dar să se numere 13.444 de reţete „cu baiuri”, nu-i bine deloc pentru Conducerea CAS Bihor. Există informaţii că din breasla farmaciştilor erau voci care reclamau de mult timp nereguli la aceste farmacii. Cum aveau astfel de informaţii? Simplu! Vedeau ca nu intră prea multă lume în aceste farmacii, dar pe site-ul CAS Bihor, la „Decontări Farmacii”, sumele decontate de Conducerea CAS Bihor către aceste farmacii creşteau de la lună la lună; Şi cu valori semnificative!
Cu siguranţă conducerea CAS Bihor a explicat organelor de anchetă cât de nevinovaţi sunt ei, că habar nu aveau de fraudă, că nu exista niciun mijloc posibil şi legal de control; ni se transmite insistent prin media (interviu cu Preşedintele-Director General al CAS Bihor Dr. Ionuţ Gheorghe) informaţia că nicidecum organele de anchetă sau opinia publică, ori asiguraţii, să nu creadă cumva că Conducerea CAS Bihor putea evita furtul acestor sume extrem de ridicate; tocmai de aceea s-a introdus acum cardul de sănătate, ca din septembrie încolo să se prindă hoţii. Nimic mai fals! Erau mai multe posibile filtre prin care să fie interceptate neregulile a 13.444 de reţete. Cuvântul „decontare” este cheia acestui furt din bani publici; prin ALOP (Angajare-Lichidare-Ordonanţare-Plată) reglementat prin Ordin al Ministerului de Finanţe, Conducerea CAS Bihor avea obligaţia legală să se asigure că ceea ce plătesc/decontează este absolut legal şi sunt îndeplinite toate condiţiile legale pentru realizarea plăţii. Conducerea CAS Bihor a făcut plata/decontarea acestor 13.444 de reţete! Medicii suspectaţi au completat reţetele, farmaciştii le-au operat în SIUI, dar Conducerea CAS Bihor a făcut plata/decontarea, adică au dat banii contribuabililor unor hoţi. Trebuie să înţelegem esenţialul: nici medicii, nici farmaciştii nu puteau pune mâna pe bani fără plata/decontarea Conducerii CAS Bihor. Conducerea CAS Bihor le-a virat banii în cont! Decontarea acestor reţete este un proces îndelungat, de verificare, reverificare, inclusiv descinderi şi controale inopinate, dacă este cazul. Preşedintele-Director General Dr. Ionuţ Gheorghe dispune controale inopinate acolo unde vrea chiar şi pentru o raportare corectă de 9 LEI şi nu a reuşit să demaşte furtul a 700.000 EURO?

Decontarea a 13.444 de reţete nu se face precum o operaţiune la un bancomat sau la un aparat electronic de achitare a facturilor de utilităţi, activitatea birocratică şi de prevenire a fraudelor este mult mai complexă, iar decontările s-au făcut uneori la luni de zile faţă de transmiterea electronică a reţetelor, deci era timpul necesar cercetării situaţiei. În activitatea tumultoasă a CAS Bihor, este posibil, nu neapărat tolerabil, ca să fie câteva sute de reţete „umflate”, dar să ajungă Conducerea CAS Bihor ca să plătească către farmacii 13.444 de reţete cu probleme de peste 700.000 euro, este sau hoţie sau prostie.
Până în acest moment al expunerii mele, atunci când presa va cere punctul de vedere al Conducerii CAS Bihor, se va spune ce misiune imposibilă era să prindă hoţii a 700.000 de euro care au scris şi decontat 13.444 de reţete. Repet, nu numai suma în sine trebuie să ne doară iremediabil (că probabil se fură în alte cazuri şi mai mult), ci trebuie să ne pese că 10.000 de oameni (copiii, părinţii, bunicii noştri), adică 10.000 de bihoreni (concitadinii, vecinii, colegii noştri) nu au beneficiat de îngrijire medicală în spitalizare de zi, pentru că au existat aceste decontări, până la urmă ilegale, ale Conducerii CAS Bihor.
Acum, pentru opinia publică şi pentru organele de anchetă, că pentru şefii politici sau ierarhici ai celor din Conducerea CAS Bihor este prea târziu (fiind depăşiţi demult de realitatea cruntă a abuzurilor şi ilegalităţilor Conducerii CAS Bihor), voi da un exemplu care, dincolo de incredibilul creat, va argumenta sau hoţia sau prostia celor din Conducerea CAS Bihor.
Vă ataşez prezentului comunicat (de acum încolo discutăm pe documente anexate) Raportul de Control al CAS Bihor nr.5824/02.03.2015 şi nr. CC 119/27.02.2015 al Compartimentului de Control al CAS Bihor, Procesul-Verbal de constatare nr.7 din 26.02.2015 şi adresa Nr.5455 din 24.02.2015 a Preşedintelui-Director General Dr. Gheorghe Ionuţ, care se îngrijea foarte atent şi ne punea în vedere obligaţia de a duce la îndeplinire prevederile adresei, cu obiect de corectă raportare a unui consum de medicamente de 10 tablete în valoare de 9 LEI (mai exact 10 tablete cu o valoare unitară de 0,899 lei/tabletă). După 2 zile de la primirea adresei Conducerii CAS Bihor privind o posibilă raportare pe un cod greşit a unui medicament de 9 LEI, la comanda Preşedintelui-Director General al CAS Bihor Dr. Ionuţ Gheorghe, Compartimentul de Control al CAS Bihor a descins în data de 26.02.2015 la spitalul pe care îl conduc, într-un control inopinat, pentru a verifica posibila raportare eronată a unui medicament, într-o cantitate de 10 pastile, echivalentă valoric cu 9 lei (NOUĂ LEI); da, subliniez, că pentru o raportare cu un cod mai vechi al aceluiaşi produs, a consumului unui medicament (Atenţie! Nu fraudă, nu furt, nu viciere a actului medical, ci doar o raportare dovedită ulterior corectă) în valoare de 9 lei, unitatea pe care o conduc a fost verificată o zi, de către doi consilieri de specialitate la comanda Preşedintelui-Director General al CAS Bihor Dr. Ionuţ Gheorghe, probabil în baza unui refuz al softului naţional (SIUI) de a prelucra corespunzător raportarea consumului celor 10 pastile. Mai exact, pentru că în softul SIUI, prin care CAS Bihor şi CNAS monitorizează consumul de medicamente (eliberarea din farmacii a medicaţiei), un consum de 9 lei la unitatea noastră apărea raportat cu un alt cod al aceluiaşi medicament (cod folosit anterior pentru acelaşi medicament), s-a declanşat un control inopinat şi o misiune de control incredibil de alarmantă, iar pentru aproape 14.000 de reţete cu probleme, cu o pagubă de 700.000 EURO, Conducerea CAS Bihor nici măcar nu s-a sesizat şi, evident, nu s-a dispus nici măcar un control! După cum se poate vedea în documentele ataşate, informaţiile care se transmit şi care se validează ulterior pentru fiecare medicament eliberat în parte sunt atât de elaborate şi de exacte, încât poţi gasi „acul în carul cu fân” fără nicio problemă: se poate şti fără nicio problemă care pastilă şi din care lot a fost descărcată pe o anumită reţetă.

Evident că, după cum şi documentele din ataşament o demonstrează, medicaţia în valoare de 9 lei a fost utilizată corect, pentru pacienţii spitalului nostru şi a fost raportată la fel de corect în Sistemul Integrat Unic Informatic, soft special destinat monitorizării consumului de medicamente (acelaşi soft care cel mai probabil a ridicat anumite probleme şi la validarea celor aproape 14.000 de reţete decontate de conducerea CAS Bihor); ca urmare, a fost necesar un control inopinat, cu doi consilieri superiori de specialitate ai Compartimentului Control al CAS Bihor, ca să se concluzioneze că este în regulă înregistrarea/raportarea consumului medicamentelor în valoare de 9 lei; Consilierii au executat un ordin al Preşedintelui CAS Bihor Dr. Ionuţ Gheorghe, înţelegând penibilitatea acţiunii lor inopinate, deoarece cel puţin o zi de muncă au cercetat şi au concluzionat că medicamentele de 9 lei s-au achiziţionat legal, s-au păstrat corespunzător, s-au prescris conform protocoalelor, s-au consumat efectiv de către pacienţi în actul medical curativ şi s-au raportat întocmai în SIUI; deci, acelaşi soft care a validat, până la urmă corect consumul de 9 LEI la spitalul nostru (caz care a fost cercetat operativ de Conducerea CAS Bihor), cel mai probabil a ridicat semne de întrebare la validarea celor aproape 14.000 de reţete (sau cel puţin a unei părţi din aceste reţete) cu probleme de 700.000 EURO, decontate fără nici cea mai mică suspiciune de către conducerea CAS Bihor; dacă se cerceta de către Preşedintele-Director General Dr. Ionuţ Gheorghe sau de către Directorul Economic – Ec. Dorca Luciana sau de către Directorul Medical al CAS Bihor din perioada anchetată de DIICOT, cu acelaşi zel anumite suspiciuni care se ştie că au existat (privind cele aproape 14.000 de reţete), probabil că nu se furau banii sănătăţii populaţiei în continuu timp de aproape 3 ani de zile şi/sau suma furată era poate de 10 ori mai mică; sigur că vor fi explicaţii de la CAS Bihor că SIUI are mai multe substructuri de soft şi cât de imposibil este să se gasească o fraudă de aproape 14.000 de reţete în suma de 700.000 de euro la o farmacie, dar cât de simplu se poate identifica o problemă de cercetat la Foncea în valoare de 9 LEI! Este la mintea cocoşului că aceasta este viitoarea argumentaţie tehnică a CAS Bihor. Ne cred chiar aşa de proşti? Sigur primim o scuză a CAS Bihor precum la Comunicatul de presă anterior, care ne preciza că Directoarea Economică nu mai are naş, dar a uitat să spună cine este urmaşul naşului, acela, care prezintă interes public; sau, se comunica presei că Preşedintele-Director General Dr. Ionuţ Gheorghe habar nu are că vreo faptă de-a sa în fruntea CAS Bihor este de natură penală, dar în realitatea există pe numele lui declanşată urmărirea penală din august anul trecut.
Puţin mă interesează justificarea lor; eu în repetate rânduri prezint fapte şi am documente care nu-i scuză pe cei din Conducerea CAS Bihor, documente cu care stau la dispoziţia organelor de anchetă; Conducerea CAS Bihor transmite vorbe aruncate la „cald”; sterilitatea răspunsului lor le demască întotdeauna calitatea de vinovaţi faţă de pacienţi/asiguraţi (cărora le-au furat dreptul la sănătate) şi faţă de banul public; Conducerea CAS Bihor are o problemă foarte serioasă în spaţiul public: o fraudă necercetată este ajunsă la suma incredibilă de 700.000 EURO, în antiteză cu o descindere a Compartimentului Control pentru o posibilă raportare nepotrivită pe cod de produs în valoare de 9 LEI, cercetată prin control inopinat!
Poate acum sunt înţeles, deşi în ultimii doi ani am mai făcut publice mai multe exemple care implică negativ, abuziv şi ilegal Conducerea CAS Bihor, atunci când spun că Conducere a CAS Bihor şi-a bătut joc de banul public şi de pacientul amărât, care nu a avut posibilitatea „să dea din coate” la rând la medic.

Cum se poate ca spitalul pe care îl conduc să fie verificat la comanda Conducerii CAS Bihor pentru un consum legal şi raportat aferent al unei medicaţii de 9 LEI, iar Conducerea CAS Bihor să nu fie interesată de un furt de 700.000 EURO din bani publici, pe aproape 14.000 de reţete PLĂTITE/DECONTATE de Conducerea CAS Bihor; prostia sau hoţia Conducerii CAS Bihor o va stabili şi comunica public ancheta penală; eu ştiu ce este şi am puterea şi autoritatea profesională şi morală să-i arat cu degetul pe cei din Conducerea CAS Bihor, care-şi bat joc de dreptul la sănătate al oamenilor.
Oameni buni, furtul din banii publici ai FNUASS este cu mult mai mare; hoţia din banii publici va fi demascată rând pe rând, de organele de anchetă penală; aceste instituţii specializate au rămas singura noastră speranţă ca să ne recâştigăm dreptul la sănătate în România; sigur, la fel de real este şi faptul că ce folos că se vor dovedi furturile peste 3 sau poate 5 ani?! Câte mii de bihoreni se vor îmbolnavi grav sau poate vor muri până se vor găsi vinovaţii pentru furtul din banii lor, din banii care erau destinaţi ca ei să se vindece sau cel puţin să-şi amelioreze starea de boală? Acum trebuie luate măsuri imediate pentru a se impune respectarea legii la CAS Bihor şi respectul faţă de asiguraţi/pacienţi şi faţă de banii publici! Egală vinovăţie au structurile de partid şi politicienii care au promovat şi susţinut pe la Bucureşti, la concursurile de la CNAS sau ANFP, nulităţi profesionale, asistaţi social şi obedienţi politic, care să gestioneze ulterior banul public; în fişa postului oricărui director de CAS sunt scrise atribuţii clare de respectare a legii şi a banului public, dar pe cine din Conducerea CAS Bihor interesa până acum ce obligaţii de serviciu are? Pe nimeni!
Dumnezeu să aibă grijă de bolnavii noştri!

Oradea, 17.08.2015 Foncea Dacian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam