100 de bihorence vor beneficia de servicii de asistenta prin proiectul
”START – o viata de calitate in siguranta”

Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi din subordinea Ministerului Muncii Familiei Protecție Sociale și Persoanelor Vârstnice, implementează timp de un an un proiect menit să contribuie la dezvoltarea unor măsuri integrate cu abordare sistemică şi naţională de prevenire şi combatere a violenţei domestice şi a traficului de persoane din perspectiva egalității de șanse și de gen.
Cele 100 de persoane, victime ale violenței domestice și ale traficului de persoane vor beneficia până la sfârșitul anului de ședințe de consiliere psihologică, cursuri de formare profesională putând alege din peste 10 tipuri de calificări în funcție de abilități și o sumă de bani sub formă de subvenție. Scopul este de a le împuternici, de a dezvolta abilități și oferi autonomia și oportunitățile de a depăși situația de abuz în care trăiesc.
Tot în cadrul proiectului ”START- o viață de calitate în siguranță” – 25 de specialiști din județul Bihor – asistenți sociali, psihologi, inspectori de specialitate, voluntari din instituții publice sau organizații neguvernamentale au participat la un seminar de formare pe tema violentei domestice si a traficului de persoane. Aceștia au dezbătut aspecte importante precum tipologia victimelor, tipologia agresorilor si a recrutorilor/traficanților, de ce rămân persoanele agresate într-o astfel de situație, cum se poate interveni în mod profesionist dar si uman, cum pot realiza o campanie eficientă de informare și prevenire. Rolul acestor specialiști este de a se reîntoarce în comunitate cu informații specifice cu privire la măsurile pe care le poate lua fiecare pentru a-și soluționa situația în care se află sau pentru a sprijini alte persoane din jurul lor care se află într-o situație de violență domestică. Participanții au provenit din: DGASPC Bihor, Administrația Socială Comunitară Oradea, Primăria Stei, Primăria Diosig, Primăria Popești, Penitenciarul Oradea, Fundația People to People, Fundația de Scleroză Multipla, Fundația Filantropia, Centrul Antidrog Oradea.
O noutate absolută este înființarea unei linii telefonice non stop, gratuite și anonime destinate victimelor violenței în familie. Practic în fiecare județ va funcționa o echipă interdisciplinară de intervenție și o echipă de monitorizare a cazurilor.
De asemenea se vor defășura campanii naționale pentru creşterea conştientizării şi combaterii violenţei domestice și traficului de persoane, pentru a nu mai considera subiectul tabu, un ”dat” al vieții de cuplu, de a determina autoritățile să se implice mai mult dar și comunitatea să iasă din starea de indiferentă și să nu mai tolereze cazurile de violență si abuz asupra femeilor și copiilor.

Proiectul abordează o problemă curentă grava a societății românești în condițiile în care conform unor date ale Poliției Române pentru anul 2014 în România au fost înregistrate 30.367 de fapte penale prevăzute de Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Totuși pentru a răspunde acestei nevoi în acest moment în țară funcționează foarte puține adăposturi sau servicii specializate. În județul Bihor exista doar un serviciu specializat care oferă asistență victimelor violenței domestice și unul destinat victimelor traficului de persoane, care au o capacitate de asistare limitata.

Cristina Puscas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam