Viceprimarul Mircea Mălan, împreună cu reprezentanții Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională, a susținut azi, 10 februarie 2015, la Biserica cu Lună, o conferință de presă, în cadrul căreia a fost prezentat stadiul de realizare a Proiectului “Punți Crișene – Proiect de promovare a ecumenismului regional în Bihor Hajdu-Bihar”.
La conferință au participat directorul DMPFI – dl. Marius Moș, manager de proiect – dl. Ioan Ciorba, expert tehnic al proiectului pentru toate cele 5 lucrări – Eugen Bauer, responsabil financiar – Eugen Negruţiu, preot paroh Biserica cu Luna – Teodor Cristea, preot reformat – Herdean Gyongyi, reprezentant constructor – inginer-şef Ionuţ Bota.
Obiectivele părții române sunt reabilitarea, restaurarea şi introducerea în circuitul turistic a Bisericii cu Lună (inclusiv a Bisericilor Buna Vestire și Sf. Duh Mângâietorul), a Bisericii Romano-Catolice din Cetatea Oradea și a Bisericii Reformate de pe strada Primăriei (Oraşul Nou).
În deschiderea conferinței, viceprimarul Mircea Mălan a spus: “Avem în desfășurare un proiect foarte important, ale cărui beneficii se vor răsfrânge atât asupra enoriașilor care participă la slujba religioasă, dar ele se vor reflecta și în modul de valorificare a potențialului turistic pe care îl are orașul. Realizarea acestui proiect este în sine o dovadă de ecumenism confesional, unde toleranța și respectul reciproc sunt acasă. În urma discuțiilor purtate cu constructorul, avem certitudinea că lucrările se vor finaliza până la data de 30 iunie 2015, chiar mai repede de acest termen”.
În ceea ce privește Biserica cu Lună, lucrările vizează, pe lângă înlocuirea vitraliilor, și lucrări de rezistenţă şi consolidare, precum şi o serie de intervenţii pentru realizarea unui drenaj subteran perimetral al bisericii, reabilitarea sistemului de canalizare pluvială de-a lungul perimetrului clădirii, desfacerea mobilierului istoric al bisericii şi pregătirea lui pentru conservare şi restaurare, realizarea unei porți de acces dinspre str. Traian Moşoiu, dar și amenajarea în Corpul C a unui muzeu memorial dedicat episcopului Roman Ciorogariu.
Întrucât se urmăreşte deschiderea corului şi turnului bisericii accesului vizitatorilor şi turiştilor, aici s-au început lucrări de desfacere tencuieli, pardoseli, curăţare ziduri. Acestea vor fi continuate cu operaţiuni de schimbare a scărilor de lemn care permit urcarea în turn şi cu montarea unui perete de sticlă în jurul mecanismului care indică fazele lunii.
Partenerii din Ungaria ai Municipiului Oradea în cadrul acestui proiect sunt: Korosszegapati Roman Ortodox Parokia (Parohia ortodoxă din Korosszegapati – Apateu), Hajdúböszörmény-Kálvin téri Református Egyházközség (Biserica Reformată – Calvină din Hajdúböszörmény) și Orosházi Római Katolikus templom Jesus Szive Plebania (Biserica romano-catolică din Oroshaza).
Directorul DMPFI, dl. Marius Moș, a ținut să precizeze: “Un lucru pozitiv este că am identificat unele economii realizate în cadrul acestui proiect, este vorba de aproximativ 200.000 euro, bani pe care îi vom îndrepta către un alt proiect care are nevoie de fonduri.”
Unele dintre cele mai frumoase părți ale Bisericii cu Lună, cele mai sensibile și grele lucrări, vitraliile, sunt realizate de expertul Amalia Verzea în Italia. Potrivit preotului paroh Teodor Cristea, expert Amalia Verzea este la origine o orădeancă, căsătorită chiar la Biserica cu Lună. Trebuie precizat că un singur vitraliu, cu o dimensiune de 4/1,30 m, se compune din cca 18.000 de piese, a căror îmbinare este o muncă foarte specială și migăloasă.
Din cele 15 vitralii cuprinse în proiect, au fost montate până în prezent un număr de 2 (în partea frontală a bisericii), un număr de alte 4 fiind în momentul de faţă în lucru, urmând a se monta în cel mai scurt timp.
În atașament se poate vizualiza un document cu toate detaliile proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam