Peste 80 de conducători auto care au depășit limitele legale de viteză au fost sancționați de polițiștii rutieri în acțiune, la sfârșit de săptămână.

În perioada 15 – 17 ianuarie a.c., poliţiştii Serviciului Rutier şi de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au acţionat pe şoselele bihorene, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

Ca urmare a abaterilor constatate în trafic la sfârșit de săptămână, au fost aplicate 231 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 56.985 lei. Totodată, 18 permise de conducere au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, au fost reţinute 10 certificate de înmatriculare, au fost constatate 14 infracţiuni şi 13 tamponări.

82 de sancţiuni au fost aplicate pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 32 de sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă, nouă pentru conducere sub influența alcoolului, 22 pentru punerea în circulație a unor autovehicule cu defecțiuni tehnice, au fost sancționați șapte bicicliști, trei depășiri neregulamentare, iar 76 de sancţiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere.

*

Otomani – Beiuș / Cercetați penal pentru refuz de recoltare a probelor biologice.

Vineri, 15 ianuarie a.c., la ora 22.40, polițiștii Secției nr.11 de Poliție Rurală Valea lui Mihai au depistat în trafic, pe raza localității bihorene Otomani, un bărbat de 28 de ani, din comuna Sălacea, în timp ce conducea un autoturism.

La solicitarea legală a polițiștilor, cel în cauză a refuzat atât testarea cu aparatul etilotest, cât și recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Tot vineri, 15 ianuarie a.c., la ora 20.04, pe strada Unirii din Vașcău a fost depistat un localnic de 35 de ani, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat.

La solicitarea legală a polițiștilor, cel în cauză a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În ambele cazuri a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă.

*

Cercetați penal pentru conducere sub influența alcoolului.

Duminică, 17 ianuarie a.c., la ora 17.29, pe drumul județean 795/A, în localitatea bihoreană Mierlau a fost depistat un bărbat de 40 de ani, din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 1,25 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, luni, 18 ianuarie a.c., la ora 00.55, pe Calea Borșului din municipiul Oradea a fost depistat un orădean de 31 de ani, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Totodată, sâmbătă, 16 ianuarie a.c., la ora 17.45, pe drumul comunal 60, în localitatea bihoreană Hidișelul de Sus a fost depistat un bărbat de 29 de ani, din comuna Hidişelul de Sus, în timp ce conducea un autoturism, având anulat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice și o concentraţie alcoolică de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Vineri, 15 ianuarie a.c., la ora 21.40, pe drumul comunal 37, pe raza localităţii Săldăbagiu de Munte a fost depistat un bărbat de 66 de ani, din Italia, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorilor auto le-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În fiecare dintre cazuri a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă.

*

RECOMANDĂRI PREVENTIVE
CIRCULAŢIA ÎN CONDIŢII METEO NEFAVORABILE:

Recomandăm conducătorilor de autovehicule ca atunci când traversează zone unde partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă să manifeste maximum de prudenţă, să circule cu viteză redusă, să mărească distanţa de siguranţă în mers, să utilizeze luminile de întâlnire şi să evite efectuarea manevrelor în trafic (depăşiri, treceri de pe o bandă pe alta etc.).

De asemenea, îi sfătuim pe şoferi să echipeze automobilul cu pneuri corespunzătoare, să nu bruscheze comenzile maşinii şi să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum.

Operatorii de transport care deţin autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele şi pe drumurile stabilite.

Referitor la circulaţia în condiţii de ploaie, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, recomandăm ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri.
De asemenea, vântul afectează buna desfăşurare a traficului rutier şi, ca atare, atenţionăm cu privire la pericolul pe care acest fenomen meteorologic îl poate reprezenta pentru trafic.

Pentru evitarea implicării în accidente, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.

Nu în ultimul rând, rugăm conducatorii auto începatori să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

DRUM BUN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam