Primul week-end al Toamnei Orădene a adus în Cetatea Oradea mii de vizitatori care s-au bucurat de numeroasele activităţi pregătite de organizatori. Spectacolul demonstrativ de lupte medievale, cu lovituri reale în deplină siguranță, suţinute Asociația Paladinii de Terra Medieş și Grupul de reconstituire istorică Terra Ultrasilvana s-au bucurat de o largă audienţă în toate cele trei zile.
De dimineaţa până spre miezul nopţii, în Cetatea Oradea, timp de trei zile, răsunat muzica medievală şi sunetul armelor, în cadrul bogatelor şi diversificatelo manifestări organizate cu prilejul debutul Toamnei Orădene. Fortificaţia medievală a fost luată cu asalt de mii de orădeni, dar şi turişti veniţi să redescopere noua construcţie reabilitată. Au descoperit nu doar frumuseţea clădirilor, dar şi farmecul pe care un astfel de amplasament îl poate oferi, dacă aici se derulează manifestări culturale. Sala cu grifoni a fost redeschisă publicului, vineri seara, în prezenţa directorului Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac şi a viceprimarului Huszar Istva. Aceasta va găzdui pe toată perioada celor zece zile a Toameni Orădene, expoziţia „Arheologia Cetăţii Oradea”. Viitoarea Galerie de Artă din corpul C, de asemena va avea expuse mai mult timp expoziţiile „Hainele cele noi ale Cetatii Oradea”, respectiv „Oradea în Carte Poștală Veche”. Corpul K şi-a şi deschis porţile meşteşugarilor, sticlari, făritor de instrumente muzicale, de obiecte din piele, ţesători, artiştii interacţionând cu prublicul şi prezentându-şi tehnicile de lucru. Aceştia vor putea fi reîntâlniţi în Cetate şi în week-endul următor. Producătorii locali şi-au găsit şi ei un spaţiu de expunere. Fabricanţi de săpunuri şi cosmetice bio, de uleiuri de lavandă, de dulciuri de casă, de miere şi pălnică au fost vizitaţi de mii de orădeni interesaţi de modul în care îşi realizează produsele. „Avem o gamă variată de produse, de la săpunuri cu diverse arome naturale, la balsam de buze, creme, şampon, gel dezinfectant etc. Simplu Natural este oferă ocazia tuturor clienţilor de a-şi creea propriul produs cosmetic, folosind ingrediente naturale”, ne-a declarat Dana Maşcaş. Spectacole de teatru, concertele de muzică medievală, jonglerii cu focul, proiecţii 3 D, toate au umplut timpul orădenilor veniţi în Cetate.
Pe meterezele Cetăţii şi-au ridicat tabăr cu corturi membrii Asociației Paladinii de Terra Medies și Grupul de reconstituire istorică Terra Ultrasilvana. Ei au pregătit o expoziție de arme și armuri, prezentarea costumației, prezentarea de arme specifice perioadei medievale cu scurte lupte demonstrative, activități interactive cu publicul participant, cum ar fi inițierea în mânuirea armelor de luptă, lecții de duel, probe de îndemânare sub îndrumarea cavalerilor etc. De asemenea, eu au susţinut şi spectacolul demonstrativ de lupte medievale în cadrul unor scenete și legende medievale, lupte full contact în echipament medieval complet, cu lovituri reale în deplină siguranță.
Toamna Orădeană continuă azi, când în Cetate va fi ziua trupelor de dans, iar de la ora 18.00, la Sala „Florica Ungur” e programat un concert cameral susţinut de Rock Filarmonica şi Corul Voces. Mâine, 6 octombrie, de la ora 17.30, în Biserica Romano-Catolică din Cetate, Thurzo Zoltan va susţine un concert de muzică clasică de pian, la lumina a 933 de lumânări. De la ora 19.00, pe scena din Cetate vor evolua Monica Anghel şi Ovidiu Comornic. Miercuri, de la ora 17.00, va avea loc premierea olimpicilor şi a tinerilor sportivi orădeni, iar de la 20.00, e programat un concert de muzică Klezmer. Joi, 8 octombrie, este ziua muzicii populare, de la ora 17.30, organizându-se un concert cu invitaţi de seamă: Nicolae Furdui Iancu, Dinu Iancu Sălăjanu, Cristian Pomohaci, Dumitru Fărcaș, Florica Zaha, Maria Haiduc, Nicoleta Voica, Maria Sidea, Florentina și Petre Giurgi, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Florin Maris Hinsu, Ionel Ban, Antonela Ferche Buțiu, Ansamblul Nuntașii Bihorului și Orchestra Rapsodia Bihoreană. Evenimentul va fi prezentat de Iuliana Tudor.
Cristina PUŞCAŞ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam