La Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna” Oradea a avut loc azi, 26 martie 2015, cea de a doua activitate inclusă în proiectul educativ Serbările Căsătoriei, desfășurat în parteneriat cu Uniunea Femeilor Bihor. Activitatea a fost coordonată de prof. Bungău Angela, prof. Curpaş Anca, prof. Gergely Natalia şi de d-na Săteanu Mioriţa, preşedinta Uniunii Femeilor Bihor.
„Căsătoria nu-i un măr din care să muşti si apoi să-l arunci”, afirma d-na Mioriţa Săteanu, un militant în educarea femeilor pentru a asigura o viaţă armonioasă, care să respecte drepturile omului şi să asigure protecţia familiei, a mamei şi copiilor. Organizaţia pe care o conduce desfăşoară activităţi în rândul femeilor vizând responsabilităţile ce le revin ca participante active în viaţa economică, culturală şi socială a ţării, precum şi în legătură cu drepturile de care beneficiază. Evenimentul de la C.T. „Andrei Şaguna” s-a aliniat acestei viziuni şi a avut ca scop conştientizarea elevilor cu privire la importanţa căsătoriei şi a familiei în viaţa unui tânăr, precum şi reafirmarea prin metode ale educaţiei informale şi nonformale a valorilor de devotament şi iubire sacrificială între soţ şi soţie.
Momentul introductiv al reprezentanţilor Uniunii Femeilor Bihor a fost urmat de un dialog tematic, coordonat de profesor documentarist Popa Carmen, iar încurajaţi de frumuseţea adevărurilor rostite, elevii au interpretat poezii şi melodii de dragoste în limbile română, maghiară şi engleză. Elevii au avut libertatea de exprimare creativă, potrivit competențelor lingvistice individuale, adăugând activității specificul multicultural, de școală europeană, titulatură pe care C.T. „Andrei Șaguna” o deține. Voci ale liricii româneşti şi europene, Mihai Eminescu, Adrian Păunescu, Ion Minulescu, Alexandru Macedonski, Petőfi Sándor, Ady Endre, Radnóti Miklós şi J. Wolfgang Goethe, au încălzit inimile şi au convins gândurile participanţilor la activitate că forţa iubirii curate este veşnică, dar trebuie învăţată şi îngrijită, aşa încât să aducă o sfântă fericire în viaţa maritală: „Eu sunt un templu, tu eşti un zeu,/Iubitul meu.” Totodată, la galeria poeților universali s-a adăugat creația poetică intitulată Aki igazán szeret, a elevei din clasa aX-a Rézműves Laura.
Momentele artistice şi dialogul au promovat comunicarea pe tema familiei între instituţii care protejează şi asistă social relaţiile de familie. Prin valorile stabilite şi practicate în codul etic al elevilor şi codul deontologic al dascălilor, colegiul tehnic întemeiază un fundament al relaţionării corecte la semeni, preţuirea demnităţii umane. Adoraţia iubirii conjugale, a două vieţi ce se îngemănează sub semnul legământului de căsătorie până la moarte, este o coordonată a vieţii interumane pe care elevii trebuie să o înveţe de la modele parentale, dar şi prin interacţiunea cu lideri de organizaţii guvernamentale sau nonguvernamentale, care doresc să îşi investească expertiza şi experienţa de viaţă în viitorul fericit al generației tinere.

Oradea,
26 martie 2015 prof. Curpaş Anca
Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” Orade

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam