Beiuș, 11 iunie 2015 – Muzeul Municipal Beiuș a fost azi gazda unui eveniment din ce în ce mai rar: o lansare de carte. Beiușenii au fost amfitrionii profesorului Gabriel Braic, autor al volumului “SEMeseuri pentru români grăbiți”. Clujean adoptiv, căsătorit cu o vulcanistă din zona Beiușului, Gabi a dorit să finalizeze traseul lansării cărții la Beiuș după debutul la Hunedoara și opririle de la Alba-Iulia și Cluj-Napoca.

Au participat 50 de persoane incluzând intelectuali locali notabili ca și prof. Ioan Dărăbăneanu, prof. Teodor Rif ori notar public Iosif Tocoian. Prezentatorul principal a fost prof. dr. Nicu Brânda, jurnalist și scriitor. “Despre autor, în primul rând semănăm ca vârstă… ” spune glumind venerabilul scriitor și journalist. “Cartea este o prezență extrem de insolită. Iată ce afirmă autorul: «Eu cred că scriitorul este subalternul Lui Dumnezeu» – foarte frumos spus.” După care prof. Brânda trece în revistă stilul direct al cărții ce te poartă prin teologie, filosofie, sociologie și antropologie.

Partenerul local al evenimentului a fost asociația Bunul Samaritean Beiuș. “De câțiva ani buni am dezvoltat programe educative, respectiv burse de merit. Continuăm azi cu promovarea unor tineri foarte valoroși ca și prof. Gabriel Braic cu ocazia lansării primului său volum de proză. Personal mă revăd în multe din cele 31 de SEMeseuri și sunt impresionat de autorul care ne duce de la Nicolae Iorga la Aristotel, de la Dan Puric la Goethe ori de la genialul localnic Traian Dorz la Sf. Ioan Gură de Aur. Gabriel Braic devine, așadar o lectură contemporană obligatorie.”

“Deși consider că este o carte de vacanță, navetă sau noptieră, scopul ei nu este să-l adoarmă pe cititor, ci să îl trezească. La realitate. Să persuadeze. Să invite la luptă. Adevarata bătălie se dă azi pentru minte.” spune autorul cu modestie în cuvântul său de încheiere la lansare. Gabi Braic este profesor de limba română la câteva licee clujene, organizator și vorbitor frecvent la conferințe de tineret și președintele asociației ProDeus. A coordonat proiectul audiobook-ului ce reproduce în format mp3 cele 32 de cărți ale preotului Iosif Trifa, inițiatorului Oastei Domnului, mișcare de trezire spirituală în Biserica Ortodoxă Română. 2 intermezzo-uri au punctat programul: recitarea poeziei dorziene “O, om, ce mari răspunderi” de către Silvia Bogdan și recitalul de vioară al lui Miriam Braic, 8 ani, din Franz Wolfahrt, 60 studii, opus 45, cartea 1.

La sfârșitul evenimentului au luat cuvântul prof. Dărăbăneanu și prof. Rif în mod laudativ la adresa autorului. “M-am mirat de ce se organizează lansarea la orele prânzului. Pot acum spune că aici am prânzit spiritual.” spune Nelu Dărăbăneanu. Acesta a subliniat personalitatea lui Traian Dorz – un mentor și al prof. Braic alături de Adrian Ciorna care a accentuat capacitatea fenomenală de lider al marelui poet de la Livada. La lansare a fost prezent și strănepotul lui Traian Dorz, Corneliu Clop, un reputat latinist, singurul vulcanist ce a participat la o olimpiadă internațională din partea liceului beiușean.

Custodele muzeului, doamna Geta Brânda a fost amfitrioană binevoitoare găzduind lansarea în sala de expoziții a muzeului. Pentru interesați, proiectele prof. Gabriel Braic pot fi urmărite pe www.prodeus.ro și www.preotiosiftrifa.ro dar și pe pagina lui de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam