În cadrul conferinței de presă de azi, 28 septembrie, primarul Ilie Bolojan a anunțat că municipalitatea intenționează să completeze și să modifice Hotărârea de Consiliu Local 624/2014 privind Programul Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în ansamblul urban centrul istoric Oradea, precum și alte perimetre considerate prioritare.
Modificarea este necesară deoarece clădirile clasificate ca monumente istorice și o parte din cele situate în perimetrul Ansamblului Urban Centrul Istoric Oradea, el însuşi monument istoric, prezintă o importanță deosebită din punct de vedere al patrimoniului cultural local și al celui naţional.
Scopul principal al regulamentului este reabilitarea fondului construit, cu păstrarea stilului arhitectural, a detaliilor unice și a elementelor originale specifice fiecărei clădiri, astfel încât se impune adoptarea unor măsuri administrative, a unor programe bugetare, fiscale, financiare și, nu în ultimul rând, determinarea proprietarilor acestor clădiri să realizeze lucrările de reabilitare.
Marea majoritate a acestor clădiri se află astăzi într-o stare avansată de degradare, ceea ce presupune luarea unor măsuri pentru realizarea unor intervenţii urgente atât în ceea ce priveşte stoparea degradării acestora, cât și în executarea unor lucrări de reabilitare controlată, inclusiv înlăturarea intervenţiilor neadecvate (atât din punct de vedere al soluţiilor cât și al materialelor folosite) ce au fost realizate în ultimii ani.
Comisia de coordonare a Programului Multianual a constatat că în perimetrul Ansamblului Urban Centrul Istoric Oradea sunt situate multe blocuri construite în marea lor majoritate în anii 60-70, care sunt într-o stare avansată de degradare, ceea ce presupune și în aceste cazuri, luarea unor măsuri pentru realizarea unor intervenţii urgente. ”Prin modificarea și completarea Programului Multianual administrația orădeană propune includerea sub incidența acestuia a acelor blocuri care, prin amplasamentele lor, pot afecta imaginea Ansamblului Urban Centrul Istoric Oradea”, a anunțat primarul Ilie Bolojan.
Având în vedere că există situații în care aceste blocuri nu sunt cuprinse în programele locale de reabilitare termică, aprobate prin HCL conform prevederilor OUG nr. 18/2009 cu completările și modificările ulterioare, este necesară includerea acestora în zonele de acțiune prioritară stabilite conform legii.
Ilie Bolojan a anunțat că în această situație vor intra și blocurile de pe b-dul Decebal care nu au fost încă reabilitate.

Cu stimă,
Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam