Primarul Ilie Bolojan împreună cu viceprimarul Mircea Mălan au susținut azi, 23 decembrie 2015 o conferință de presă, în cadrul căreia a fost inaugurat drumul expres.
Această nouă arteră rutieră a fost realizată în cadrul proiectului ”Decongestionarea traficului rutier și îmbunătățirea mobilității populației pe coridorul tranfrontalier de legătură Oradea – Biharkeresztes”, proiect derulat de Primăria Oradea, în calitate de lider de proiect, în colaborare cu orașul Biharkeresztes, în calitate de partener al proiectului. Proiectul este finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007 – 2013. La conferință a participat și primarul orașului Biharkeresztes, dl Barabas Ferenc.
Lung de 3577 metri, drumul are două benzi de circulaţie şi va deveni magistrala municipală care face legătura cu drumul naţional DN1 spre Cluj-Napoca şi cu DN19 spre Satu Mare, legând podul Mareşal Prezan şi podul Teodor Neş. Viteza de circulaţie proiectată este de 50% km/h, accesul autovehiculelor de tonaj greu fiind interzis. Proiectul include două pasaje, în lungime de 30 m şi 162 m, 3 podeţe, iar străzile adiacente sunt racordate prin bretele, lungimea acestora totalizând 270 de metri.
Drumul expres va scoate o parte a traficului uşor de tranzit de pe arterele principale ale oraşului, având în principal rolul de a descongestiona bulevardul Magheru, dar şi de a facilita accesul dinspre zona de deal a Oradiei spre cartierele Rogerius şi Nufărul.
Valoarea totală a investiției din Oradea a fost de 16.540.862 euro, din care cheltuieli eligibile 12.587.592 euro (contract finanțare) și cheltuieli neeligibile 3.953.269 euro (Podul rutier Dragoș Vodă, reabilitarea străzii Făcliei și proiectul de iluminat și utilități pentru zona de nord-est – Dealuri Oradea).
Managerul de proiect, d-na Anamaria Sava a precizat că această colaborare cu partenerul maghiar, respectiv cu orașul Biharkeresztes, va continua și pe alte proiecte din următorul ciclu de finanțare.
”La finalul acestui proiect transfrontalier, Primăria Oradea a reușit realizarea acestui drum expres, foarte important pentru municipiu, iar partenerul nostru maghiar a reabilitat mai multe drumuri în orașul Biharkeresztes. Se cuvine să îi mulțumesc d-lui Barabas Ferenc, primarul orașului Biharkeresztes, care ne-a fost partener și în proiectul realizării pistei de biciclete care leagă cele două orașe. Mulțumesc de asemenea, tuturor celor implicați în acest proiect, colegilor de la DMPFI, colegilor de la AIO, care au făcut exproprierile la acest proiect, mulțumesc consultanților noștri, diriginților de șantier, dar și asocierii de firme conduse de firma Trameco. Acum, toate străzile de aici au legătură cu drumul expres, accesul de pe deal în oraș este mult mai facil, iar datorită acestui drum rapid, din cartierul Nufărul se ajunge la Spitalul Județean în 5 minute”, a spus primarul Ilie Bolojan.
De azi, Primăria Oradea deschide drumul expres circulației, cu excepţia tronsonului de 600 de m din spatele depoului CFR, care nu a fost trecut încă în proprietatea municipiului şi care va fi realizat anul viitor. ”Sperăm că undeva începând cu luna mai 2016, întreg proiectul drumului expres să fie finalizat”, a completat primarul Ilie Bolojan.
”Eforturile asocierii care s-a ocupat de acest proiect au fost temeinice, însă fără condițiile climaterice pe care le-am avut, drumul expres nu era azi gata. E important faptul că am reușit să facem economii, iar unele lucrări au fost trecute de la neeligibile la eligibile. Realizarea acestui drum expres a presupus lucrări de consolidare, piloți forați la 25 m adâncime, realizarea unui sistem de pământ armat, drenuri sifon care împiedică alunecarea. Drumul poate fi utilizat începând de azi – excepție va face data de 28 decembrie, când timp de două ore se vor face probe la cele două pasaje, respectiv cel de pe Piatra Craiului și cel de pe Gh. Doja – Louis Pasteur”, a spus viceprimarul Mircea Mălan.
În atașament pot fi vizualizate datele tehnice ale proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam