Având alături cei 25 de primari ai UDMR din Bihor, mai mulţi viceprimari ai Uniunii şi numeroşi reprezentanţi ai comunităţilor locale din judeţ, deputatul Szabo Odon a prezentat public textul unei scrisori adresate primului-ministru, Dacian Cioloş, şi Guvernului României
Documentul, pe care şi-au pus semnătura toţi primarii UDMR din Bihor şi care este susţinut de circa 10.000 de iscălituri, adunate în mai puţin de o săptâmână de pe tot cuprinsul judeţului, cere Guvernului să modifice o serie de prevederi ale Codului Fiscal şi ale normelor metodologice ce reglementează aplicarea acestei legi. „Trăim un uriaş sentiment de insatisfacţie”, a declarat deputatul Szabo Odon, în deschiderea conferinţei de presă ce a avut loc la sediul UDMR Bihor, în ziua de 3 martie 2016. Afirmaţia sa făcea trimitere la creşterea spectaculoasă a taxelor şi impozitelor locale.

Vorbind în calitate de fost lider al Grupului UDMR din Consiliul Local Oradea, Pasztor Sandor a declarat că este inacceptabil ca statul „să impoziteze un teren agricol ca fiind suprafaţă construită, când, este evident pentru oricine care ar face o minimă verificare în teren, că vorbim despre o grădină, pe care oamenii cultivă cele necesare traiului zilnic”.

Primarul municipiului Salonta, Torok Laszlo a precizat că, la sediul UDMR din oraş, s-au prezentat şi foarte mulţi cetăţeni de etnie română, care au venit să susţină, prin semnătura lor, iniţiativa de modificare a Codului Fiscal şi a metodologiei acestuia. „Un pensionar are, oriunde în România, aceeaşi pensie ca acum un an, dar plăteşte impozite de trei sau patru ori mai mari”, a spus primarul din Salonta.

La rândul său, Nagy Miklos, primarul comunei Sălard, a declarat că noile taxe şi impozite locale, aşa cum sunt stabilite de Codul Fiscal, vor distruge satele şi oraşele mici din România. „Nu e corect să jupoi omul de rând, pentru a susţine un stat birocratic şi ineficient”, a afirmat Nagy Miklos.

Deputatul UDMR Szabo Odon spune că, dacă doreşte, Guvernul poate rezolva situaţia semnalată de aleşii locali ai UDMR, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, în mai puţin de o săptâmână. În caz contrar, pe baza semnăturilor adunate din judeţul Bihor şi din alte judeţe, el şi colegii săi parlamentari speră să poată depune, la Parlament, o iniţiativă de modificare legislativă ce vizează prevederile Codului Fiscal. „În acest sens, ne bazăm, desigur, şi pe semnăturile colegilor din alte grupuri parlamentare”, a declarat Szabo Odon. Dar, mergându-se pe circuitul legislativ, adoptarea propunerilor reprezentanţilor UDMR Bihor ar putea să dureze chiar şi câteva luni de zile. În schimb, spune deputatul Szabo Odon, în această variantă, noul text de lege s-ar putea îmbogăţi şi cu alte prevederi menite să reducă povara fiscală.

Acum UDMR Bihor îi cere premierului să abroge prevederile care impozitează terenurile agricole de pe lângă locuinţe ca fiind suprafeţe construite, să reducă birocraţia legată de aplicarea Codului Fiscal şi să decidă dacă imobilele aflate în proprietatea parohiilor sunt supuse impozitării. „În acest din urmă caz, metodologia deturnează şi schimbă sensul legii”, a explicat parlamentarul bihorean, subliniind că legea spune că pentru aceste imobile nu se plătesc impozite, în vreme ce metodologia de aplicare a ei afirmă contrariul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam