Cel mai apreciat spectacol al ultimilor ani produs de Teatrul Regina Maria din Oradea, musical-ul Scripcarul pe acoperiș, a înregistrat primul succes în străinătate. Evenimentul a fost organizat la Teatrul Thalia Budapesta la invitația Ambasadei României în Ungaria, cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Consiliului Județean Bihor și al Primăriei Municipiului Oradea.

Spectacolul s-a jucat în fața a 400 de spectatori, printre care s-au numărat
reprezentanţi de marcă ai corpului diplomatic din Budapesta, reprezentanţi ai ICR şi ai comunităţii româneşti din Ungaria, dar și spectatori maghiari.

Iată textul inserat pe pagina electronică a Ambasadei Romnâniei la Budapesta:

„Renumitul spectacol „Scripcarul pe acoperiş” al Teatrului Regina Maria din Oradea s-a jucat la Budapesta, la Teatrul Thalia, în seara de 17 martie.
Publicul budapestan, format din reprezentanţi ai instituţiilor ungare, ai mediului artistic, diplomatic, precum şi ai comunităţii româneşti în Ungaria, a apreciat interpretarea de excepţie a artiştilor teatrului orădean, care au fost ovaţionaţi, la final, minute în şir.
Succesul piesei „Scripcarul pe acoperiş” la Budapesta reflectă receptivitatea publicului din capitala ungară faţă de creaţiile, mesajele şi valorile culturii române.”

Rod al colaborării fructuoase dintre cele trei trupe componente ale Teatrului Regina Maria (Trupa Iosif Vulcan, Trupa Arcadia și Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana”), beneficiind și de prezența muzicienilor din orchestra lărgită a comunității evreiești din Oradea – Hakeshet Klezmer Band, „Scripcarul pe acoperiș” e un spectacol apreciat atât de critica de specialitate, cât și de publicul din țară.

A fost invitat la prestigioase festivaluri precum cel al Artelor Spectacolului Muzical de la București (în noiembrie 2011, la două luni de la premiera de acasă), organizat de Teatrul de Operetă „Ion Dacian”, dar și Festivalul Internațional al Educației (de la Iași – în anul 2013) sau Festivalul „Atelier” (Baia Mare – 2012), „Fără Bariere” (Satu Mare – 2012) sau mai recentul Festival „Teatru pe Drumul Sării” de la Turda (2014).

Aprecierea criticilor a venit odată cu numărul mare de nominalizări și premii obținute de acest spectacol – în 2012, spectacolul a fost recompensat cu două nominalizări la Gala Premiilor UNITER – Ioana Dragoș Gajdo (rolul Golde) pentru cea mai bună actriță în rol secundar și Vioara Bara pentru cea mai bună scenografie. Richard Balint a primit premiul special al juriului la Festivalul „Atelier” în 2012, alături de nominalizarea pentru cel mai bun actor în rol principal, iar András Loránd a primit premiul pentru cea mai bună coregrafie.

Dosar de presă:
„Un colectiv artistic ce evoluează omogen, prilejuind deopotrivă, aşa cum e normal, şansa unor performanţe individuale. Prima, care se situează la nivelul excelenţei, e aceea purtând semnătura inconfundabilă a actorului Richard Balint. În rolul lăptarului Tevye, Richard Balint e fără cusur în ipostaza de actor de musical şi aceasta deoarece el nu este doar un remarcabil actor de teatru dramatic, ci şi un redutabil vocalist. Richard Balint e inepuizabil, joacă cu umor şi subtil amestec de implicare şi detaşare rolul unui înţelept şi, mai cu seamă, cântă la marea meserie. Chapeau! Îi stă alături Ioana Dragoş Gajdo. Din nou, chapeau! Se cuvin remarcaţi, de asemenea, Adela Lazăr, Alina Leonte, Ion Abrudan şi Mihaela Gherdan, Pavel Sîrghi şi Andrian Locovei, Corina Cernea, Răzvan Vicoveanu, Lidia Lăzău şi Anca Sigmirean, ca şi foarte tânăra Sânziana Vrabie, adică acei tineri interpreţi ce au nu doar misiunea elaborării unor roluri consistente, ci şi pe aceea de a cânta.” (Mircea Morariu, Teatrul Azi)

„Scripcarul… de la Teatrul Regina Maria reușește să surprindă musicalul de pe Broadway în cea mai fină esență a sa.” (Artactmagazine.ro)

„… un spectacol demn de a fi găzduit de cele mai importante scene din România – o producție de forță.” (Yorick.ro)

„Actorii și dansatorii orădeni au reușit să redea scenic emoția, umorul, savoarea, frumusețea, trauma conținute în clasica poveste a lui Sholom Aleichem.” (Tribuna)

Oradea, 20 martie 2015
Mirona Olteanu- responsabil PR Teatrul Regina Maria
………………
email: presa@teatrulreginamaria.ro
website: www. teatrulreginamaria.ro
Telefon: +0372 941062/ + 40 259 436592
Fax: +40 259 417864

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam