Regatul Spaniei, anume oraşul Olivares, din provincia Sevilia, regiunea Andaluzia, a fost gazda, în perioada 24-28 noiembrie, celei de-a cincea reuniuni de proiect din cadrul Proiectului şcolar multilateral european Comenius „Culture and Environment” al Şcolii Gimnaziale „Georgiu Popa” Cîmpani.

Elevii Denisa Tocuţ, Loredana Petruse (clasa a VIII-a) şi Edward Stana (clasa a VI-a) alături profesoara Denisa Lucuţa, responsabil de proiect, au fost în Spania pentru a se alătura celor şase instituţii partenere din Turcia, Germania, Letonia, Franţa, Grecia şi Spania, la şcoala Instituto de Educacion Secundaria Heliche din Olivares. Invitaţii au fost întâmpinaţi la şcoală de către directoarea Carmen Serrano Polo, de profesori, primarul oraşului Olivares şi de familiile care urmau să-i găzduiască pe elevi. A urmat un program de muzică şi dans flamenco, specifice regiunii de sud a ţării, Andaluzia, şi o vizită a instituţiei de învăţământ. Ca de fiecare dată, s-au derulat atât activităţi exterioare, cât şi în şcoală. Fiecare partener a prezentat materialele power – point şi video realizate de elevii lor, coordonaţi de profesori, cu tema: Monumente aflate în pericol în ţara noastră. Totodată s-a realizat partea de sfârşit dintr-un produs video în care copiii cer ajutorul instituţiilor europene să sprijine acţiunea de a lupta pentru un mediu mai sănătos. Elevii au participat la o sesiune de amenajare a unei grădini verticale, grădini care se regăsesc atât pe pereţii interiori, cât şi exteriori ai şcolii gazdă. Şi mai mult, echipele partenere au plantat un măslin, simbol al prieteniei între cei implicaţi în proiectul Comenius, finanţat de Comisia Europeană prin intermediul ANPCDEFP. S-a descoperit Parcul Naţional Doñana, monument UNESCO din 1994, cu La Dehesa de Abajo, El Acebuche şi El Rocio şi s-a încercat pentru prima oară birdwatching, respirând briza Oceanului Atlantic, călcând pe nisipul extra fin al plajei din Mazagon. O altă zi i-a dus spre Planta cu energie solară din Sanlúcar la Mayor şi Coridoarele verzi ale râului Guadiamar. După ce au studiat şi respirat natura, s-a continuat, în altă zi, cu descoperirea istoriei şi culturii oraşului Sevilia, capitala regiunii Andaluzia. În itinerariul lor, delegaţia română, nu a ratat oraşul Malaga, unde s-a născut renumitul pictor Pablo Picasso cu fortăreaţa Alcazaba, Teatrul roman, Muzeul Picasso, situat în Palatul Buenavista şi Parcul Botanic din Malaga.

În cea din urmă zi toţi s-au aşezat în jurul mesei „rotunde” discutând despre parcursul proiectului, fapte şi aşteptări şi s-au stabilit sarcinile de lucru pentru următoarea mobilitate din Franţa, programată pentru luna martie, 2015.
Ionel POPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam