La Muzeul Ţării Crişurilor, în sălile de expoziţii temporare ale Secţiei de Artă, se va realiza o expoziţie specială, cu titlul Povestea cînepii. Tehnică de lucru, instrumentar şi obiecte textile din lumea satului din Ţara Crişurilor, care a fost prezentă, anul trecut, la Expo Milano 2015, unde s-a bucurat de un mare succes în rîndul vizitatorilor. Expoziţia va prezenta principalele etape de prelucrare a cînepii (culesul cînepii, topitul, zdrobitul şi meliţatul tulpinilor, pieptănatul fuioarelor, torsul, răşchiatul firelor, spălatul sau “lăutul” firelor, depănatul, urzitul şi ţesutul pănurii), precum şi produsele finite rezultate în urma acestora (piese textile, piese de port popular), relevînd importanţa pe care predecesorii noştri o acordau acestei plante textile. Specialiştii Secţiei de Etnografie vor recrea atmosfera locuinţei ţărăneşti de altădată (prima jumătate a secolului al XX-lea) prin reconstituirea parţială a două interioare ţărăneşti: unul de lucru (cu război de ţesut, leagăn, laviţă, scaune etc.) şi altul de sărbătoare (ştergare, feţe de masă, perne, ţoluri etc.), ambele utilate cu textile specifice (ştergare, feţe de masă, perne, ţoluri etc.), dar şi cu manechine îmbrăcate în costume populare din zona noastră. Vor fi avute în vedere inclusiv anumite obiceiuri practicate în timpul prelucrării cânepii, cum era şi cel al şezătorii, care va fi prezentat în cadrul interiorului de sărbătoare.
Grupurile de elevi vor beneficia și de demonstrații în tehnica țesutului efectuate de muzeografi sau de meșteri populari.

În sălile de expoziţii temporare ale Secţiei de Etnografie, se va putea vizita expoziţia Valori patrimoniale din colecţia de etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor. Obiecte cultice, Tehnică agricolă. Expoziţia cuprinde un număr impresionant de ouă încondeiate şi icoane pe sticlă din cele mai reprezentative centre meşteşugăreşti de iconari (Nicula, Şcheii Braşovului, Ţara Făgăraşului, Ţara Oltului etc.), prin a căror expunere sînt ilustrate cele mai importante sărbători creştine de peste an (de la Bobotează la Naşterea Domnului). O parte însemnată a expoziţiei este cea de tehnică agricolă, în care sînt prezente obiecte şi instalaţii agricole folosite la cultivarea pămîntului în lumea satului de odinioară.
Şi în cadrul acestei expoziţii elevii vor putea asista la demonstraţii de pictură a icoanelor pe sticlă şi să participe la ateliere de creaţie, în cadrul cărora vor avea prilejul să înveţe tehnica încondeiatului de ouă, alături de un meşter popular invitat sau de specialiştii Secţiei de Etnografie. Zilele în care vor avea loc aceste demonstraţii şi ateliere vor fi anunţate în timp util.
Tot la Muzeul Ţării Crişurilor, tot în sălile de expoziţii temporare ale Secţiei de Artă, va fi organizată o expoziţie avînd titlul „Pași în natură prin colecția de oologie”. Colecţia oologică, cea mai mare de acest gen din Europa Centrală şi de Est, numără peste 3.600 de ponte (în total 14.500 ouă), aparţinând la 365 genuri şi la peste 660 de specii. Valoarea ştiinţifică inestimabilă a colecției constă în vechimea ei istorice (majoritatea ouălor fiind colectate la sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20) și în diversitatea de specii (provenind de pe cinci continente: Europa, Asia, Africa, America de Nord, A. de Sud şi Australia). Cel mai vechi ou aparține unui struț din anul 1860 și provine din Sahara Egipteană. Colecția oologică atestă și faptul că unele specii rare (vulturul sur, cocorul, etc.) nu mai cuibăresc la noi în țară. Colecția documentează și un fenomen deosebit de interesant, parazitismului de cuib la cuc, exemplificat prin pontele unor specii de păsări cântătoare, care vrînd-nevrînd clocesc și ouăle de cuc.

La Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” va putea fi văzută expoziţia dedicată marelui om politic român Aurel Lazăr, care a avut o contribuţie majoră la Unirea de la 1 Decembrie 1918. De asemenea, şi expoziţia temporară Arta 1900 şi Oradea. Secession-ul, care pune în circulaţie o parte din patrimoniul de artă decorativă deţinut de instituţie, respectiv fructiere, sfeşnice, vaze de sticlă şi mobilier provenind din vremea Micului Paris de pe Peţa (cumpăna veacurilor al XIX-lea şi al XX-lea).

La Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” vizitatorii vor putea vedea expoziţia Pantheonul Revistei Familia, Seria 1865-1906, precum şi expoziţia Seriile Revistei „Familia”.

Muzeul Memorial „Ady Endre” îşi aşteaptă vizitatorii să descopere locul preferat al poetului Ady Endre, unde acesta îşi petrecea timpul liber, dar şi lucra. Aici vor regăsi atmosfera redacţiilor şi cafenelelor acelor timpuri, reconstituită în două încăperi ale muzeului, precum şi un bogat material referitor la viaţa şi activitatea orădeană a lui Ady.

La Muzeul Ţării Crişurilor preţul unui bilet la toate expoziţiile este de 2 lei pentru copii şi 4 lei pentru adulţi; iar la muzeele memoriale preţul unui bilet este de 1 leu pentru copii şi doi lei pentru adulţi. Un cadru didactic/grup de elevi are intrarea gratuită. Pentru a beneficia de ghidaj, care este gratuit, vă rugăm să vă faceţi programare prealabilă. Programările pentru ghidaj se pot face de miercuri, 9 martie 2016, pînă vineri, 15 aprilie 2016, la telefon 0259-47.99.18.

Orarul de vizitare pentru zilele 18-22 aprilie 2016 la cele patru muzee:
Luni, Marţi, Joi: 10.00-15.00; Miercuri şi Vineri: 10.00-18.00.

Vă mulţumim!
Conducerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam