Sâmbătă, 7 martie 2015, la Sighişoara s-a finalizat sesiunea de lucru a Comisiei Teritoriale de Avizare Transilvania (CTAT). În cadrul întrunirii au fost analizate lucrări hidrotehnice din bazinele hidriografice: Crişuri, Mureş, Someş-Tisa şi Banat. Comisia a examinat 21 de baraje din judeţele: Bihor, Arad, Bistriţa-Năsăud, Timiş şi Hunedoara. Marea majoritate au fost din spaţiul hidrografic Crişuri, şi anume 17 baraje, din care 15 au ca deţinător Administraţia Bazinală de Apă Crişuri.

Exploatarea în siguranţă a barajelor, indiferent de deţinătorul sau scopul pentru care au fost construite, este o prioritate, în acest sens, scopul Comisiei este acela de a examina, periodic, toate barajele pentru a se asigura că respectă exigenţele de performanţă referitoare la siguranţa în exploatare.

„Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, în cadrul acestei sesiuni de lucru a obţinut acordul de funcţionare în siguranţă pentru acumulările: Beliu, Frunziş, Făgernic, Sântimreu, Viţeilor, Popii, Steluţei, Zărand, Chier şi Sartiş din judeţul Arad; şi pentru acumulările: Alceu, Filip, Miersig, Şauaieu şi Leş din judeţul Bihor. De asemeni, încă două lucrări din bazinul hidrografic Crişuri au primit aviz şi anume: Budureasa II, deţinător Primăria Curăţele (Bihor) şi batalul Dolea, deţinătorPrimăria Suplacu de Barcău.” a declarat Dorel Dume, director A.B.A Crişuri.

Comisia a stabilit şi o serie de măsuri pentru exploatarea în siguranţă a acumulărilor printre care: studii pentru deversor suplimentar, reparaţii de întreţinere la turnul de manevră sau amenajare pentru deversor. În funcţie de starea lucrărilor, barajele au primit avize sau autorizaţii pe perioade cuprinse între 2 şi 7 ani.

Comisia a întrunit specialişti din cadrul Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, din mediul universitar, din rândul experţilor naţionali autorizaţi, din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, din cadrul Administraţiilor Bazinale de Apă Crişuri, Mureş, Someş-Tisa şi Banat, precum şi din cadrul S.C. Hidroelectrica S.A.

Administraţia Naţională „Apele Române” organizează avizarea documentaţiilor de expertiză a siguranţei barajelor în cadrul a patru comisii de avizare teritoriale şi anume: Transilvania, Muntenia Vest, Muntenia Est şi Moldova.

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri
Str. Ion Bogdan, nr. 35, 410125 Oradea,Tel: (0259) 442 033; (0259) 443 892; Fax: (0259) 444 237
Birou Relaţii cu Presa
Anca MIHOCIU
E:mail: presa_abacrisuri@yahoo.com
Tel: 0746/179564

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam