YouthBank este un program de educație non-formală și responsabilizare a tinerilor, administrat anul acesta, la a III-a ediție în Oradea, de către un grup de 17 liceeni special selectați și formați în acest scop.

Oferiți tinerilor bihoreni oportunitatea de a-și valorifica din nou potențialul, creativitatea și energia, contribuind la Fondul YoutBank în cadrul campaniei ”Donează pentru YouthBank!”. Campania se desfăşoară timp de o săptămână, începând de Vineri – 20 Februarie până Vineri – 27 Februarie 2015. Donaţiile online se pot face de oriunde din lume, prin PayU, accesând următorul link: http://www.fundatiacomunitaraoradea.ro/cum-te-implici/donatii/
Cum funcționează? Se selectează programul YouthBank, se menționează suma care va fi donată, se apasă butonul Donează și se urmăresc instrucțiunile din sistemul PayU.

Actualmente, programul se apropie de finalul celei de-a doua etape, echipa de liceeni voluntari mai având la dispoziție o scurtă perioadă pentru constituirea fondului din care vor fi finanțate inițiativele altor liceeni interesați să deruleze proiecte cu impact în comunitate. În cadrul campaniei de strângere de fonduri au fost organizate mai multe evenimente (Concert de colinde cu clopoței, Târg de Crăciun, Teatru și atelier de teatru, Meet ur half party, Campania Zilele speciale încep cu Cappuccino și Cupcake YouthBank la Bookafe) și au fost atrași ca și sponsori VPK Packaging Group, Celestica, BRD Groupe Societe Generale, Votrom, Optimedia Windows and Doors, în timp ce o parte din costurile implementării programului sunt susținute de EEA and Norway Grants prin Fondul ONG. Mai lipsește o sumă mică pentru ca valoarea fondului din care vor fi finanțate proiectele liceenilor să o atingă pe cea de anul trecut.

Companiile pot face și sponsorizări, pe baza unui contract de sponsorizare, beneficiind de vizibilitate și promovare din partea programului YouthBank.

YouthBank urmărește constituirea, promovarea și administrarea transparentă a unui fond special destinat proiectelor implementate de către liceeni, fiind un mecanism prin care sunt încurajate comportamente ale tinerilor legate de filantropie, inițiativă civică și responsabilitate. Programul este o excelentă școală de dezvoltare personală atât prin procesele de instruire nonformală cât și prin implicarea în etapele programului, tinerii câștigând încredere în forțele proprii și dezvoltându-și abilitățile de comunicare, negociere, administrare financiară și conducere.

Programul este împărțit în 4 etape principale și se pliază pe structura anului școlar:
1. Construirea echipei locale de program formată din liceeni voluntari (septembrie – octombrie);
2. Constituirea fondului YouthBank, pe baza acțiunilor de atragere de fonduri propuse și implementate de echipa YouthBank (noiembrie – februarie);
3. Promovarea locală a fondului, primirea aplicațiilor și luarea deciziilor de finanțare de către tinerii din program (februarie – martie);
4. Implementarea proiectelor selectate, monitorizarea, evaluarea, raportarea și comunicarea rezultatelor programului (aprilie – mai).

Anul trecut din fondul YouthBank au fost acordați 15.744 lei liceenilor pentru un număr de 11 proiecte implementate de 61 de liceeni, acestea având 4.432 de beneficiari direcți și indirecți:
– Teatru pentru liceeni
– Artă pentru viață
– Sports Charity Day
– Zâmbet de copil
– Suflete muzicale alături de cei cu scleroză multiplă
– Festivalul luminii
– We care
– Revista școlii
– Teatrul ”Teodor Neș”
– Cercul de lectură ”Teodor Neș”
– Challenge Day 2014

Programul este implementat în Oradea şi parţial în Salonta (etapa de acordare de finanţări) de către Fundaţia Comunitară Oradea, iar la nivel naţional este coordonat de către Asociaţia pentru Relaţii Comunitare. Activităţile YouthBank România sunt incluse în „YouthBank Academy: Soluţii durabile pentru implicarea tinerilor în viaţa comunităţii” – proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 75.000 de euro.

Pentru a afla ce surprize vă mai pregăteşte YB Oradea, staţi cu ochii pe:
Website: oradea.youthbank.ro
FB: https://www.facebook.com/YouthBank.Oradea
Pentru mai multe informaţii despre program contactaţi:
Iulia Dudaş
Coordonator YouthBank Oradea
Fundaţia Comunitară Oradea
E-mail: iulia.dudas@fundatiacomunitaraoradea.ro
Tel: 0743.899.901
***
Asociaţia pentru Relaţii Comunitare a iniţiat în România în anul 2006 programul YouthBank, adaptând şi dezvoltând cu sprijinul Fundaţiei Comunitare din Irlanda de Nord un model de implicare a tinerilor în viaţa comunităţii prin acordarea de finanţări locale.

Programul a fost pus în practică în etapa pilot în Cluj-Napoca, fiind continuat şi dezvoltat local de către Fundaţia Comunitară Cluj începând cu anul 2008. Din 2009, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare a sprijinit extinderea şi consolidarea unei reţele de parteneri locali şi echipe locale YouthBank în 15 comunităţi. În prezent, programul se derulează în Alba Iulia, Bacău, Baraolt, Bucureşti, Cluj-Napoca, Făgăraş, Iaşi, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploieşti, Reghin, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timişoara, Târgu-Mureş, pe baza unui set comun de principii şi standarde agreate de către partenerii locali şi naţionali ai programului.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam