Viitorii jurnalişti, respectiv viitorii specialişti în ale politicii, au ajuns, după trei ani petrecuţi în sălile de curs de pe strada Traian Blajovici, la finele unei călătorii academice pline de satisfacţii.
Absolvenţii specializării Jurnalism şi Ştiinţe Politice au fost, ieri, protagoniştii, cursului festiv organizat la finalul primului ciclu de studii universitare. O atmosferă plină de emoţie a plutit timp de două ore în Aula Magna a Universităţii, acolo unde, de acum foştilor studenţi, li s-au alăturat cadrele didactice care i-au călăuzit paşii în aceşti ani, părinţii, care au fost principalii „finanţatori” ai acestei aventuri, respectiv prietenii dragi. Aerul solemn al manifestării a fost dat de imnul absolvenţilor, „Gaudeamus igitur” („Să ne bucurăm, aşadar”), în timp ce robele îmbrăcate cu atâta mândrie le-au conferit acestora o aură plină de stălucire. Gazda cursului festiv a fost profesorul Octavian Haragoş. La eveniment au fost prezenţi, prof. univ. dr. Mariana Mureşan, din partea Senatului Universităţii din Oradea, respectiv prorectorul Ovidiu Macocian. De asemenea, din prezidiu au mai făcut parte, conf. univ. dr. Cristina Matiuţă, dar şi cei doi şefi de an, Alexandru Laslău, de la Jurnalism, respectiv Roxana Haţag, de la Specializarea Ştiinţe Politice. Primele surprize au venit din partea cadrelor didactice, care au adus în faţa absolvenţilor două foste modele de studenţi. Sergiu David, fost absolvent al specializării Ştiinţe Politice, este consilier european.
„Suntem o generaţie a paradoxurilor cotidiene. Nu mai credem în nimic. Să nu cădeţi pradă şomajului. Să aveţi mereu propriile iniţiative”, a subliniat Sergiu David. Cel de-al doilea invitat surpriză a fost Lucian Silaghi, directorul Direcţiei de Cultură Bihor, care, în anul 1987, a fost exmatriculat, student fiind la Braşov, pentru că s-a alăturat protestelor muncitorilor din oraşul de la poalele Tâmpei.
„Aţi optat pentru un domeniu foarte important, în care o parte va scrie despre ce face bun cealaltă parte”, a remarcat Lucian Silaghi. Cu toate că era un curs festiv, profesorii nici de această dată nu s-au abţinut să le ţină studenţilor câte o prelegere. Însă de această dată, seminarul a fost mai scurt şi mai puţin pretenţios. Sorin Borza le-a vorbit studenţilor despre rolul cunoaşterii şi adevărului.
„Universitatea formează mai mult decât simple competenţe, formează oameni, caractere. Nu fiţi doar vocea raţiunii, ci şi forţa acţiunii!”, a fost mesajul transmis, de acum, foştilor săi studenţi. Îndrăgitul profesor Florin Ardelean şi-a continuat cursul despre „Seducţie”, pe care studenţii l-au apreciat foarte mult. Acesta le-a amintit alumnilor săi că pasiunea ocupă un rol important în vieţile noastre, însă nu în fiecare moment al vieţii trebuie să fim doar pasionali. Mai trebuie să fim şi „normali”. „Vreau să rămâneţi pasionali, dar să vă vedeţi de treabă”, le-a transmis Florin Ardelean. Decanul de suflet al studenţilor a fost ales profesorul Ioan Laza, cel care, chiar dacă uneori s-a dovedit intransigent, a reuşit să câştige inimile şi respectul studenţilor. Acestuia i-a revenit onoarea să strige catalogul celor 20 de studenţi la Jurnalism, respectiv 11 de la Ştiinţe Politice. Mesajele studenţilor au fost citite de către Roxana Haţag, respectiv Carmen Ile. „La început ne era frică de domnul Laza, iar la primul curs, domnul Ardelean ne-a spus că până la final sigur nu o să vrem să fim jurnalişti”, a mărturist Carmen Ile. Pentru a ilustra competenţele dobândite în aceşti ani de studii, absolvenţii de la Jurnalism au pregătit un filmuleţ cu „Gafele de la înregistrări”. Finalul a fost unul special pentru absolvenţi, neratând momentul aruncatului tocilor.
Cristina PUŞCAŞ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam