Sfântul Ladislau i-a reunit pe liderii maghiari bihoreni. Adversari şi denunţători până mai ieri, liderii UDMR şi PPMT şi-au dat mână şi s-au coalizat pentru a obliga Primăria Oradea să amplaseze în zona centrală statuia Sfântului Ladislau, respectiv să şi aloce bani pentru aceast monument.
Joi seara, Sala Mare a Primăriei Oradea a fost gazda a 60 de maghiari veniţi la o dezbatere privind proiectul de amplasare a statuii lui Ladislau în Piaţa Unirii. Evenimentul organizat de PPMT s-a bucurat de prezenţa liderului UDMR, Kiss Alexandru. Prezenţa acestuia a fost surprinzătoare, Kiss fiind mai degrabă o prezenţă discretă, însă ce a intrigat mai mult a fost faptul că acesta a răspuns invitaţiei celor de la PPMT care în ultimii ani i-au adus grave acuzaţii, inclusiv de natură penală. „În România și în Oradea, nu putem rezolva nimic strigând că „Asta nouă ni se cuvine!”. Motiv pentru care noi (UDMR) nu am ieșit niciodată la înaintare cu un anumit țel concret. Noi nu am vociferat referitor la teatrul maghiar, ci am înfăptuit acest lucru. Niciodată nu vom renunța la a avea o statuie a lui Szent Laszlo în piața centrală a orașului! Dar să nu facem astfel încât să nu avem niciodată acea statuie”, a declarat Kiss Alexandru. În opinia președintelui UDMR, ar fi o greșeală, de exemplu, chemarea la referendum pe această temă deoarece cetățenii orădeni de etnie română nu li se vor alătura minoritarilor. Totuși, Kiss Alexandru a amintit faptul că, văzând existența unei mase critice pe această temă, primarul Ilie Bolojan a fost nevoit să accepte să înceapă discuții pe subiect în biroul viceprimarului Huszar Istvan, în prezența reprezentanților bisericilor maghiare tradiționale.
Kiss nu a ratat să puncteze pierderile suferite de comunitatea maghiară în ultimii 3 ani, în perioada în care municipiul nu a avut viceprimar maghiar: s-a pornit procedura pentru statuia Brătianu, a fost schimbat proiectul lui Emodi Tamas de reamenajare a Pieţei Unirii, fostul cimitir Olosig a fost denumit „Mihai Viteazul”, a fost aprobată amplasarea statuii „Regelui Ferdinand” în centru, s-a decis strămutarea statuii „Mihai Viteazul” în Olosig, au fost proiectate statuile a doi episcopi (ortodox și greco-catolic) pentru Piața Unirii, s-a încercat realizarea unei statui a lui Burebista. „Avem din nou viceprimar maghiar, dacă reușim să împiedicăm mutarea statuii lui Mihai Viteazul, atunci Olosigul își va recăpăta denumirea originală, în Cetate are să apară o statuie a lui Szent Laszlo din bani publici, podul central va fi botezat după Sfântul Ladislau și un loc punblic din zona centrală va primi numele lui Rimanoczy”, a declarat Kiss Alexandru.
Nici bine nu au preluat puterea la Primăria Oradea, că UDMR înregistrează primele victorii. În cadrul forumului de joi, viceprimarului Huszar Istvan a anunţat că există deja o promisiune cu privire la redenumirea străzii Partenie Cosma. Acolo unde își are sediul Liceul romano-catolic „Szent Laszlo”. O altă concesie pe care Ilie Bolojan ar fi de acord să o facă, susține viceprimarul Huszar Istvan, este ca un spațiu public din Municipiul Oradea (n.b.: locul încă nu ar fi fost stabilit) să poarte numele de Rimanoczy, ca omagiu adus unuia dintre arhitecții cei mai importanți care se leagă de un număr considerabil de clădiri monument din oraș.
Cristina PUŞCAŞ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam