Cu ocazia aniversării a 1884 de ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane, Campania Salvaţi Roşia Montană invită orădenii în data de 6 februarie 2015 la Ziua Roşiei Montane, eveniment dedicat patrimoniului cultural şi natural existent la cunoscuta localitate minieră din Munţii Apuseni.
Evenimentul va avea loc la KOSHER wine coffee jazz, Str. Crinului, nr. 2.

Aflată la cea de-a cincea ediţie în ţară şi a treia la Oradea, Ziua Roşiei Montane reprezintă un prilej pentru a promova patrimoniul cultural şi natural excepţional pe care Roşia Montană îl adăposteşte şi pentru a accentua necesitatea conservării şi punerii în valoare a acestor vestigii, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Ziua Roşiei Montane va fi sărbătorită în peste 20 de oraşe din România şi din străinătate: Aiud, Alba Iulia, Bucureşti, Cluj Napoca, Roşia Montană, Sibiu, Turda, Oradea, Băile Herculane, Craiova, Timişoara, Târgovişte, Iaşi, Constanţa, Bacău, Bruxelles, Toronto, Paris, Munchen, Londra, Breda şi Chişinău.

PROGRAM ORADEA – 6 februarie, 7 p.m. @ KOSHER wine coffee and jazz

► 19:00 Introducere
► 19.15 Concert
Mara Borodi – Ludwig van Beethoven – Sonata Patetica partea I
Georgiana Mircescu – flaut / Mara Borodi – pian – Frederic Chopin – Studiul, opus 10, nr. 9
► 19.30 Scurtmetraje despre patrimoniu şi comunitatea roşiană
„Patrimoniul Roşiei Montane în imagini”, 2013 – Campania Salvaţi Roşia Montană – 24 min
„Cetatea de Aur a Roșiei Montane”, 1957 – 13 min
„Ultimul fierar din Roșia Montană”, 2014 – Marius Grunca – 20 min
► 20:30 Discuţii: Cosmina-Maria Berindei, antropolog
► Cină cu produse făcute în casă în familia orădeană a Roşiei Montane. Invităm toţi participanţii să aducă un produs / produse făcute în casă şi pe care să le consumăm împreună. Recomandăm să aducă fiecare o farfurie şi tacâmuri ca să evităm folosirea farfuriilor/tacâmurilor de unică folosinţă.
► 22:00 Teatru de improvizaţie: ImproPatzan

Facebook: http://tinyurl.com/q6fuep2
»»»»»»»»»»»»»» INTRARE LIBERĂ ««««««««««««««

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1884 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstreză vestigii execepţionale atestând evoluţia exploatărilor miniere într-un interval de timp excepţional – 2000 de ani – din perioadă pre-romană până în epoca contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam