Atunci când pasiunea, talentul și curajul se reunesc într-un artist, spectacolul oferit de acesta devine unul inedit, dar când pe scena Filarmonicii din Oradea urcă patru astfel de artiști, sunetele instrumentelor te poartă în locuri în care, deși nu ai fost niciodată, ele există datorită unor imagini văzute de-a lungul vremii fie în filme, fie în ilustrații.

Rodrigo Amando Motion Trio originali din Lisabona și Peter Evans reprezentantul New York-ului au urcat marţi, 31 martie, pe scena Filarmonicii orădene oferindu-le celor aproximativ 300 de spectatori un concert de jazz. Cuvântul de ordine al acestui spectacol a fost improvizația. Cei patru instrumentiști au jonglat cu sunetele, aducând în Oradea o marcă de neșters în jazz-ul contemporan. Întregul spectacol a părut o bătălie între cei patru, reușind să lege acordurile instrumentelor, formând astfel o atmosferă diferită de cea oferită la un concert clasic al acestui gen muzical. Trecerea de la un ritm încărcat cu veselie la acorduri încărcate de o oarecare sobrietate a reușit timp de peste o oră să țină captiv auzul celor prezenți, iar dăruirea față de muzică a artiștilor a reușit să fie și ea transmisă celor prezenți.
Semnătura fiecărui artist s-a făcut simțită fără o prea mare dificultate. Trompeta lui Peter Evans, care prin măiestria acestuia, a reușit să ofere sălii filarmonicii sunetele unui New York iubitor de jazz, saxofonul lui Rodrigo Amando, contrabasul lui Miguel Mira și tobele lui Gabriel Ferradini, cu ritmurile lor lusitane au făcut ca această combinație să te trimită parcă într-o călătorie continuă peste ocean și înapoi. Influențele de punk și rock nu au lipsit, uneori având senzația că în această improvizație s-ar fi strecurat și câteva ritmuri balcanice. Muzica contemporană promovată de Rodrigo Amando Motion Trio și Peter Evans îi transformă pe aceștia într-un grup cu o minte neîngrădită de anumite reguli, fapt care a ajutat la crearea unei scene moderne și foarte bine ancorate în peisajul mondial al muzicii.
Jazz event of the year 2015 a adus pe scena Filarmonicii din Oradea nonconformismul, curajul, talentul și dăruirea unor artiști internaționali, care prin măiestria și dragostea față de muzică au oferit clipe de eliberare și provocare a simțurilor.

Sebastian FERCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam