În cadrul conferinței de presă din 8 decembrie 2015, primarul Ilie Bolojan a vorbit despre stadiul proiectelor cu finanțare europeana demarate de municipalitate. Potrivit acestuia, municipalitatea are în lucru 24 de proiecte europene, gradul de realizare a lor fiind în jur de 90-95%.
„În principiu, de săptămâna viitoare, în fiecare zi se va închide câte un proiect. Din datele pe care le deţinem, la final, rata de absorbţie globală la nivelul municipiului Oradea va fi undeva la 90 – 95%. În cadrul ședinței de consiliu din 21 decembrie, se va aproba un set de hotărâri de consiliu privind asumarea cheltuielilor neefectuate”, a declarat Ilie Bolojan.
În ceea ce priveşte proiectele cu finanţare europeană demarate de municipalitate care se apropie de final, au fost amintite Piaţa Rogerius, Cetatea, drumul expres, pasajele supraterane, amenajarea Dealului Ciuperca, reabilitarea Pieţei Unirii. „Vineri vom inaugura Piaţa Rogerius, iar până la Crăciun se va deschide circulaţia pe drumul expres şi pe pasajul peste DN 76. Se va putea circula pe drumul expres, însă cu siguranță nu pe tot tronsonul, atâta timp cât porțiunea de 600 de metri din spatele depoului CFR nu a fost trecută încă în proprietatea municipiului. În ceea ce priveşte celelalte proiecte, pe măsură ce se vor finaliza, le vom prezenta”, a declarat primarul Ilie Bolojan în cadrul conferinţei de presă.
„Există și proiecte care nu vor fi încheiate la timp din motive obiective, cum ar fi Pasajul Vulturul Negru, complexul wellness Nymphaea, reabilitarea termică a blocurilor, noua centrală pe gaz și campusul școlar Partenie Cosma. În ceea ce privește centrala pe gaz, care are drept termen luna februarie 2016, chiar dacă lucrările vor fi finalizate la timp, probele se vor face numai în februarie. Acest lucru presupune unele cheltuieli. De asemenea, există posibilitatea ca nici campusul şcolar Partenie Cosma și nici complexul wellness Nymphaea să nu fie finalizate în acest an. Gazonul la aquapark nu va putea fi pus din cauza condițiilor meteo. Noi achiziționăm toate materialele, iar anul viitor, în cele șase luni pe care le avem la dispoziție, vom achita doar manopera”, a anunțat primarul Ilie Bolojan.
Primarul a afirmat că, în ciuda amânării pentru 2016 a închiderii unor proiecte, municipalitatea va deveni un exemplu de bune practici pentru atragerea de fonduri europene. „Cu toate întârzierile, avem o rată de absorbţie bună, probabil cea mai bună din Regiunea de Nord-Vest”, a subliniat primarul.
Ilie Bolojan a mai spus că inclusiv pentru procentul rămas de finalizat în 2016, municipalitatea şi-a luat măsuri de precauţie, astfel ca sumele rămase de plătit din bugetul local să fie cât mai mici. În ceea ce privește lucrările la campusul şcolar sau aquapark-ul Nymphaea, municipalitatea a făcut demersuri ca materialele necesare să fie cumpărate din fonduri europene, pentru ca ulterior să fie plătită doar manopera. „Autoritatea de Management ne permite să cumpărăm din bani europeni materialele necesare pentru finalizarea lucrărilor, urmând ca noi să finalizăm lucrările în următoarele 6 luni, achitând doar manopera”, a spus primarul Oradiei.

Cu stimă,
Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam