Adrian Stanga, consilier municipal
Referitor la conținutul comunicatului de presă al Primăriei emis vineri seara privind amplasarea teraselor din Piața Unirii, dorim să prezentăm orădenilor punctul de vedere al PSD.
Știm ca am deranjat foarte tare cercurile de interese ale primarului Bolojan, inclusiv comunicatul la ceas de seară și reacțiile celor implicați dovedesc acest lucru, dar nu ne vom lăsa până când dl Bolojan personal nu-și va asumă răspunderea și nu va lua măsurile care se impun. Oare credeți că primarul Bolojan nu știa de afacerile cu terasele din centru, el care merge și se plimbă periodic pe acolo, el cel care care știe tot ce mișcă în primărie?! Cu siguranță că știa și de aceste aspecte. Și le-a acceptat și tolerat. Așadar, din punctul nostru de vedere este cel puțin complice într-un grav caz de corupție.
Afirmația conform căreia „CMUAT a aprobat un Plan General de amplasare a teraselor în Piața Unirii care prevede cã în fața clãdirilor din piațã se pot amenaja terase” se lovește de realitatea spusă de mai mulți patroni de localuri din zonă, cum că nimeni nu a știut (cu excepția celor apropiați ai conducerii Primăriei Oradea!) că pot fi și când pot fi depuse asemenea solicitări.
Ne intrebam si cerem raspuns: in cazul localului Romanada, din informatiile noastre, acesta si-a asigurat accesul la energie electrica inca din faza de proiect? Este cumva terenul lor? Le era deja destinat? Ar fi un caz flagrant de favorizare a unor firme in detrimentul altora.
De asemenea, terasa localului Lord’s pare ca ocupa jumatate din spatiul destinat teraselor in acel loc. Este corect? Nu ar fi fost normal ca acel spatiu sa fie impartit egal? Sau, nu ar fi fost normal ca intregul spatiu sa fie scos la licitatie astfel incat toti cei interesati sa poata participa si sa aiba o sansa egala la un spatiu egal?
Ne intrebam si cerem raspuns: in cazul localului Romanada, din informatiile noastre, acesta si-a asigurat accesul la energie electrica inca din faza de proiect? Este cumva terenul lor? Le era deja destinat? Ar fi un caz flagrant de favorizare a unor firme in detrimentul altora.
De asemenea, terasa localului Lord’s pare ca ocupa jumatate din spatiul destinat teraselor in acel loc. Este corect? Nu ar fi fost normal ca acel spatiu sa fie impartit egal? Sau, nu ar fi fost normal ca intregul spatiu sa fie scos la licitatie astfel incat toti cei interesati sa poata participa si sa aiba o sansa egala la un spatiu egal?
Subiectul nu este că cele două terase au avize și aprobări urbanistice necesare ci că acei doi patroni, în mod direct, au fost favorizați pentru că au știut înaintea altora – oare chiar din faza de proiectare?? – că pot deschide terasele. Stăm să ne întrebăm (retoric, desigur) dacă și celelalte cereri de amplasare au fost rezolvate cu tot atâta rapiditate ca si cele ale fruntasilor liberali?
Un calcul simplu arata că aceste terase pot sa aducă profituri considerabile, mai ales în sezonul estival. Orice cafenea sau bar și-ar dori sa aibă astfel de spații, dar în mod ciudat doar unii reușesc. Iar acești unii sunt funcționari în primărie, fruntași PNL sau prieteni ai primarului.
Din punctul nostru de vedere, domnul Popa și doamna Sas Grama au furat startul unei competiții despre care ceilalți concurenți nici nu știau că a început. E ca și într-o cursă de atletism în care doi dintre concurenți pleacă din bloc-start și abia după ce aceștia au luat un avans considerabil, arbitrul dă startul cursei pentru ceilalți concurenți.
Primăria mai spune în același comunicat că „Faptul cã societãți comerciale care dețin astfel de spații care au amplasate terase în fața acestora în zona pietonalã au o tangențã sau alta cu oameni care sunt în administrația localã nu înseamnã cã sunt favorizate, deoarece regulile se aplicã unitar tuturor…”
Tangență cu oameni din administrația locală? Doamna Sas Grama și domnul Popa nu sunt niște oarecare care au doar tangență cu primăria. Cei doi ocupă funcții importante din care iau decizii sau influențează decizii în primărie. Unul dintre acționarii Lord’s, dl Lucian Popa, a fost consilier local PNL și conduce, de la începutul acestui an Direcția de Patrimoniu. Iar celălalt local este deținut și gestionat de soțul principalului colaborator al primarului Ilie Bolojan, dna Anca Grama Sas, cea care stă în „dreapta” edilului Oradiei încă din perioada în care acesta era sercretar general al Guvernului Tăriceanu. Deci nu vorbim despre vreun portar de la Primărie sau vreun colaborator al primăriei! Domnul Popa Lucian e într-o situație de conflict de interese. Domna Sas Grama are și ea o mare problemă. Amândoi sunt oamenii de încredere ai primarului, promovați de acesta și amândoi au obținut foloase necuvenite abuzând de funcțiile publice pe care le dețin. Cei doi au folosit informațiile din interior la care concurenta nu putea avea acces și le-au folosit în mod direct pentru a-și favoriza afacerile.
Doamna Sas Grama s-a și scăpat într-o declarație publică spunând că soțul ei a lucrat trei luni la autorizarea spațiului.
”Soțul meu a avut nevoie de aproape 3 luni pentru a avea toate documentele necesare amenajării terasei” (bihorstiri.ro, 15.04.2016)
Ori, dacă e să dăm crezare comunicatului primăriei, abia în luna martie CMUAT a aprobat un Plan General de amplasare a teraselor în Piața Unirii… Așadar, cineva ne minte pe față!!! Si, desigur, domnul Bolojan nu isi asuma nicio raspundere…

Adelina Coste, consilier municipal, candidatul PSD pentru Primaria Oradea
Este deja de notorietate faptul că administrația Bolojan bagatelizează și încearcă să arunce mereu în derizoriu orice critică (indiferent cât de obiectivă ar fi) și orice dezvăluiri prin care opiniei publice i-ar putea fi deschiși ochii în privința unor potențiale ilegalități sau favoritisme pe care Municipalitatea și primarul Bolojan le fac în timp ce el pozează în cavalerul alb al cinstei și incoruptibilității
Orădenii NU sunt prosti și înțeleg foarte bine aranjamentele făcute de unii pentru cei din gașca primarului. Orădenii nu cred în coincidente și așteaptă în continuare ca cei doi funcționari implicați sa își dea demisia sau să fie demiși. Credem că așa s-ar putea ocupa nestingheriți de barurile și restaurantele pe care le patronează direct sau indirect!
Primăria spune că noi suntem în campanie! Și atunci probabil că ar trebui să tăcem când vedem astfel de cazuri flagrante de încălcate a legii și a bunului simț! Diferența esențială dintre echipa noastră, echipa PSD și actuala administrație PNL este că noi vrem ca orădenii să știe adevărul despre orașul lor! Vrem să știe că alocarea spatiilor pentru terase în Piața Unirii s-a făcut pe ascuns, favorizând fruntașii PNL din anturajul primarului Bolojan.
PNL pretinde că face o administrație dreaptă. Faptele fruntașilor PNL mint însă mai mult decât vorbele lor. Și modul în care au acționat cei doi apropiați ai primarului Bolojan este cât se poate de grăitor și emblematic pentru modul în care această gașcă acționează în detrimentul orădenilor.
Pentru orădeni acest caz este cel mai bun exemplu despre cum fruntașii PNL vor să profite de pe urma investițiilor publice în oraș. Și e doar vârful icebergului corupției patronate de actuala conducere a Primăriei Oradea. Culmea este că după ce sunt prinsi asupra faptei, tot ei se dau victime și se simt ofensați. Este revoltător unde s-a ajuns!
Orasul acesta nu este doar orasul amicilor lui Ilie Bolojan. Oradea suntem toti si Oradea este a noastra a tuturor! Nu sunt vorbe goale, nu este o retorica de campanie, este purul adevar. Ilie Bolojan nu se poate, pur si simplu nu se poate comporta in acest oras ca pe tarlaua proprie! Destul este destul!
Vreau să subliniez foarte răspicat: PSD Oradea nu s-a opus și nu se opune amplasării teraselor din centrul orașului! Ar fi fost minunat ca proiectul initial sa prevada viitoarele terase, in mod public, sa cuprinda utilitatile necesare functionarii lor si sa ne dea, tuturor oradenilor, un spatiu civilizat, de care sa ne bucuram!
PSD Oradea se opune însă în mod ferm modului în care fruntașii penelisti bine conectați la informații și la decizii în Primăria Oradea au furat startul și au pus mâna pe cele mai bune spații din Piața Unirii! Daca nu chiar pe singurele.
Va multumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam