Statisiticile oficiale ne arată o situație sumbră, resimțită de fiecare dintre orădeni: județul Bihor și municipiul Oradea se situează la coada clasamentelor naționale privind nivelul de salarizare. După județul Harghita, aici se înregistrează cel mai scăzut nivel al salariului mediu pe economie (1.490 lei net conform Comisiei Naţionale de Prognoză). Mai mult decât atât, din cei aproape 160.000 de angajați, aproape 100.000 sunt încadrați la nivelul salariului minim pe ecomomie!
Economia este fundamentul dezvoltării orașului și al comunității locale. Din păcate, la ora actuală, am ajuns la situația în care orădenii sunt printre cei mai prost plătiți din țară. Orașele și municipiile din zonă și cu care mereu vrem să concurăm, Cluj Napoca, Timișoara sau Arad asigură salarii și venituri substanțial mai mari decât poate oferi Oradea. La Cluj Napoca, de exemplu, salariul mediu va ajunge în 2016 la valoare de 2.166 de lei net, iar în Timişoara la 2.136 de lei pe lună. Chiar și Aradul ne depășește la acest capitol cu 1.726 lei net lunar. Așa am ajuns să locuim într-un oraș de unde se pleacă sau unde tinerii nu mai doresc să se întoarcă.
Un salariu mediu în Oradea nu numai că nu te face mai bogat, dar nici măcar nu te ridică de la pragul sărăciei. Creșterea salariului mediu e un subiect mult dezbătut, dar la fel cum spunea Mark Twain despre vreme ,,toți vorbesc despre acest lucru dar nimeni nu face nimic în privința asta.” Din păcate relansarea economică a orașului nostru a întârziat să se producă, iar pentru acest eșec primul responsabil este administrația publică.
Propunerea PSD este o schimbare fundamentală de viziune. Administrația locală nu mai trebuie să se mulțumească să împartă banii de la buget, să investească în proiecte care arată frumos, dar care nu produc plus valoare. O administrație publică responsabilă și cu viziune, prin investițiile pe care le face și prin politicile pe care le promovează, trebuie să atragă noi investiții, care să dezvolte orașul și prin aceasta să aducă locuri de muncă mai bine plătite pentru orădeni.
Dacă într-adevăr ar exista o comunicare eficientă între Primărie și mediul de afaceri orădean, sigur nu am vedea majorări de până la 20 de ori a taxelor și impozitelor locale. Cu cât au mai multe dări de plătit la bugetul local, cu atât mediul privat își va reduce fondul destinat salariilor angajaților. Este o logică economică elementară care nu trebuie uitată nicio clipă.

Propunem:
• Definirea municipiului Oradea ca centru regional în tehnologie, IT și industrii creative. Concentrarea firmelor de tehnologie, IT și industrii creative, în coabitare cu universitatea și campusurile universitare. Crearea si dezvoltarea unui Cluster „Oradea Smart City„ și a unui parc industrial „Oradea Smart City Park„
• Spații gratuite pentru startup-uri.
• Împrumutarea municipalității de la cetățenii ei prin lansarea unor titluri de Obligațiuni municipale, cu o dobândă oferită peste oferta băncilor 1-2%, dar sub costul creditării actuale a municipalității la aceleași bănci 6-8%, prin care cetățenii se vor simți mai implicați in eficiența investițiilor municipalității.
• Observarea și monitorizarea continuă a pieței muncii din Oradea, astfel ca să se poată stabili un profil ocupațional; aceste acțiuni coroborate prin colaborări cu instituțiile și entitățile responsabile vor contribui la stabilirea priorităților privind orientarea educației tinerilor, a formării profesionale, sincronizate cu solicitările angajatorilor, astfel ca nivelul salarizării din Oradea să cunoască un trend ascendent, respectiv o aliniere sau chiar depășire a mediei naționale
• Analiza și selecția investitorilor care vor profita de beneficiile ocupării unor parcele în parcurile industriale ale orașului, investiții realizate din contribuțiile cetățenilor, astfel încât activitatea acestora să se încadreze în profilul ocupațional al județului
• Cadru investițional corect: administrație rapidă (autorizări) și imparțială; licitații transparente;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam