Primarul Ilie Bolojan împreună cu primarul comunei Sînmartin, Lucian Popuș au susținut azi, 11 mai, o conferință de presă în care au prezentat rezultatele referendumului privind oportunitatea integrării comunei Sînmartin în perimetrul administrativ al municipiului Oradea.
La conferința de presă au fost prezenți secretarul municipiului Oradea, dl. Ionel Vila și secretarul comunei Sînmartin, dl. Claudiu Păcurar.
”Referendumul în Oradea nu este valid, pentru că nu s-a îndeplinit cerința privind prezența la vot a minim 30% din totalul celor înscriși în listele electorale. Le mulțumesc tuturor orădenilor care s-au prezentat la vot, indiferent de felul în care au votat. Din cei care au votat, cca 95% au votat cu DA. Nu știm dacă restul sunt împotrivă, nu sunt interesați sau nu au fost convinși să își exprime voința. Sunt convins însă, că o mai bună explicare a motivelor pentru care merită să vină la vot, îi va determina pe mai mulți orădeni să se prezinte la următorul referendum. Voi propune un nou referendum, astfel încât pe 14 iunie, orădenii să mai aibă o șansă pentru a-și exprima votul. În aceste zile vom cere clarificări de la Autoritatea Electorală Permanentă. Locuitorii din comuna Sînmartin au respectat toate condițiile pentru validare, iar referendumul organizat acolo este valid. Orădenii trebuie să știe că, pentru a avea rezultate și pentru a putea dezvolta un oraș, trebuie să ai și resurse. Fără resurse, orice primar ar fi în Oradea, nu poate să facă ceea ce trebuie”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Cu privire la modul de desfășurare a întregului proces al referendumului, secretarul Municipiului Oradea, Ionel Vila a precizat: ”Organizarea și amenajarea celor 143 de secții de votare a fost una bună, iar colaborarea cu structurile de pază și protecție, de asemenea. În ceea ce privește rezultatele votării, în municipiul Oradea, din 189.416 alegători s-au prezentat la urne 37.290, respectiv 19,68% din totalul celor înscriși în listele electorale. Dintre aceștia 35.738, adică 95,83% au votat cu DA”.
Cu toate acestea, referendumul din Oradea nu este valid, din cauza prezenței scăzute la vot. Legislația în vigoare stipulează clar condiția participării la procesul de vot a cel puțin 30% din totalul celor înscriși în listele electorale.
”În comuna Sînmartin, referendumul este însă valabil și validat. S-au prezentat la urne 3.890 de persoane, adică 47,98% din totalul celor înscriși în listele electorale, dintre care 2120 au votat cu DA”, a completat secretarul comunei Sînmartin, Claudiu Păcurar.
În final, primarul comunei Sînmartin, Lucian Popuș a mulțumit locuitorilor din Sînmartin pentru votul realizat raportat la validarea referendumului, dar și primarului Ilie Bolojan pentru ajutorul acordat și pentru discuțiile purtate cu locuitorii comunei.
”Nu a fost deloc ușor, pentru că ne-am lovit de persoane care au încercat să dezinformeze populația”, a completat primarul Lucian Popuș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam