Primarul Ilie Bolojan împreună cu administratorul Parcului Industrial Eurobusiness Oradea, d-na Delia Ungur și cu city – managerul Primăriei Oradea, Eduard Florea au susținut azi, 14 august 2015, o conferință de presă cu privire la situația economică locală, dar și cu privire la direcțiile pe care Primăria Oradea le va urma în perioada următoare pentru a susține dezvoltarea economiei orașului.

Trebuie să schimbăm tactica: va trebui, ca noi să batem la ușa companiilor

”Dezvoltarea economică a unui oraș este generată de companii, noi însă trebuie să creem un mediu potrivit pentru ca acele companii să aibă suportul necesar și să se poată baza pe ceea ce le oferă orașul. Trebuie să schimbăm tactica: dacă, până acum așteptam ca firmele să vină la noi, acum va trebui ca noi să batem la ușa lor și să le prezentăm la modul concret, ce le poate oferi municipiul. O echipă specializată va merge în alte orașe din România și va vizita firmele interesate să-și extindă capacitățile de producție sau de servicii în nord – vestul României. Oradea are caracterul unui oraș competitiv, caracter pe care trebuie să îl menținem în continuare. Pentru a reuși acest lucru trebuie să continuăm să dezvoltăm parcurile industriale, să susținem companiile existente, dar și să aducem în Oradea alte companii, să preluăm cât mai multe terenuri pe care să le punem la dispoziția investitorilor, să oferim companiilor, hale gata construite, dar și să găsim firme care să construiască hale de calitate, pe care apoi să le închirieze investitorilor interesați. Totodată, e absolut necesar să susținem dezvoltarea profesională în Oradea. Astfel, pentru anul școlar 2016 – 2017 vom susține fuzionarea Colegiului Tehnic Andrei Șaguna și Traian Vuia, care în urma fuziuni va deveni o școală profesională pilot, după modelul german ”, a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței.

În continuare primarul Ilie Bolojan a prezentat strategie pe care Primăria Oradea o are, pentru a susține dezvoltarea economică a municipiului. Strategia poate fi vizualizată în atașamentul știrii.

Economia locală a înregistrat un trend ascendent – creștere cu 16% a fondului total de salarii

City – managerul Eduard Florea a vorbit despre creșterea cu 16%, față de anul trecut, a fondului total de salarii, acest lucru fiind un indicator clar, că economia locală din Oradea se dezvoltă și este într-un trend ascendent.
”Impozitul pe salarii este instrumentul prin care se poate măsura dezvoltarea economică a unei localități. Graficele realizate ne arată că în intervalul 2008 – 2009, efectele crizei economice au fost resimțite și la Oradea, la fel ca în toată țara prin: salarii reduse, firme care au intrat în insolvență sau în faliment, dar și prin reducerea locurilor de muncă. În perioada 2011 – 2012 se înregistrează o stagnare din punct de vedere economic, însă, după anul 2012 Oradea crește din nou și se evidențiază un progres economic. Acest ritm de creșere este unul foarte bun și trebuie păstrat pentru a ne putea apropia ca dezvoltare, de orașele mari din România”, a completat city-managerul Eduard Florea.

Primăria Oradea vine cu o strategie de dezvoltare economică a municipiului

Strategia (atașament) pentru dezvoltarea economică a municipiului cuprinde toate măsurile gândite de administrația locală pentru ca ritmul de creștere înregistrat de Oradea, să poată continua. Măsurile prevăzute sunt sintetizate în următoarele 10 puncte/capitole: continuarea proiectului parcurilor industriale și diversificarea ofertei acestora, susținerea formării profesionale în Oradea, promovarea orașului prin misiuni economice, realizarea până în anul 2019 a unui centru intermodal care va asigura transportul rutier – feroviar al mărfurilor, susținerea integrării producției marilor companii în economnia locală, susținerea extinderii companiilor din Oradea pe alte piețe (în Romînia sau în afara țării), asigurarea de spații pentru incubatoarele de afaceri pentru sectorul IT, susținerea revigorării economice a fostelor zone industriale și a centrului istoric, reprezentarea comunelor din zona metropolitană pentru oferta economică a acestora, transformarea Parcului Industrial Eurobusiness în Agenția de Dezvoltare Economică și înființarea Comitetului pentru Oradea.

”Rolul primăriei nu e să realizeze afaceri de succes, ci să creeze un mediu în care acestea pot reuși”, a spus primarul Ilie Bolojan.

3000 de locuri de muncă ocupate în parcurile industriale, alte 430 așteaptă să fie ocupate

În ceea ce privește, parcurile industriale ca principal generator de locuri de muncă, administratorul acestora, d-na Delia Ungur a precizat că în Parcul Industrial I și II lucrează momentan 3000 de oameni, ponderea cea mai mare având-o specializările tehnice.
În Parcul Industrila I și II vor fi construite 2 hale cu o suprafață totală de 10.000 mp, administrația locală venind astfel cu o oferă care nu există în acest moment în Oradea – aceea de a pune la dispoziția investitorilor hale pe bază de comandă fermă.

”Pe lângă cele 3000 de locuri de muncă ocupate în parcurile industriale, acestea mai vin cu încă 430 de locuri de muncă vacante. Recomandăm tuturor orădenilor interesați de un loc de muncă, fie să contacteze direct companiile din Parcul Industrial Eurobusiness, fie să acceseze site-ul Parcului Industrial Eurobusiess -secțiunea CARIERE pentru a vizualiza oferta de locuri de muncă și pentru a depune CV-uri. Totodată, anunțăm că azi se deschid ofertele și vom începe atribuirea de terenuri în Parcul Industrial III, al cărui specific este logistică și transport”, a spus administratorul Delia Ungur.

În atașament se găsește strategia Primăriei Oradea pentru susținerea dezvoltării economice a municipiului Oradea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam