În cadrul conferinței de presă de azi, 3 noiembrie 2015, primarul Ilie Bolojan a prezentat proiectele prioritare, care ar urma să fie finanțate din fonduri externe pentru sesiunea 2014 – 2020.
Este vorba de 11 proiecte care vizează fie partea de infrastructură a orașului, fie partea de eficiență energetică, dar și dotarea spitalelor din municipiu și amenajarea de spații verzi, zone pentru recreere și sport.
Unul dintre cele mai importante proiecte prevede prelungirea centurii de la girația de pe Calea Sântandreiului până la Șoseaua Borșului în vederea realizării legăturii cu viitoarea autostradă. Finanțarea se va asigura din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) prin Compania Națională de Autostrăzi și drumuri din România (CNADNR). Lucrarea cu o lungime de cca. 7 km va cuprinde: un pasaj peste calea ferată Oradea – Arad, un pod peste Crișul Repede în zona Parcului Industrial Eurobusiness I și un pasaj rutier peste Șoseaua Borșului, care va face legătura cu tronsonul care va ajunge până la autostradă.
Un alt proiect privește realizarea unor pasaje subterane în zona Centrului Civic, care să ușureze circulația auto în zonă și să permită amenajarea Piațetei Gojdu, piața pietonală care va face legătura între Cetate și Parcul 1 Decembrie – zona centrală. Finanțarea ar putea fi realizată prin Programul Operațional Regional (POR) sau HU –RO ca un singur proiect sau ca proiecte separate.
Totodată va continua asfaltarea străzilor nemodernizate și reabilitarea străzilor deteriorate, ca urmare a vechimii asfaltului sau a lucrărilor la infrastructura subterană.
Un alt proiect foarte important pe care Primăria Oradea îl are în vedere este cel care privește eficiența energetică, prin continuarea lucrărilor de reabilitare a magistralelor, a rețelelor secundare de termoficare și automatizarea punctelor termice.
”Vom semna contractul de execuție pentru 20 km de magistrală, iar alți 13 km de magistrală vor fi executați anul viitor, licitația urmând să fie realizată până în primăvara lui 2016. Aceste lucrări se vor derula în fiecare an pe parcursul celor 5 luni ale sezonului cald”, a precizat primarul Ilie Bolojan.
Reabilitarea clădirilor de patrimoniu va fi obiectul unui alt proiect pe fonduri externe pentru sesiunea 2014 – 2020. Printre clădirile care se vor reabilita se numără: Casa Darvas, sălile de la fostul cinema Libertatea, reabilitarea Primăriei Oradea – fațadă, sala mare și holul central, reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu, reabilitarea zidurilor de incintă și a bastioanelor, a contraescarpei prin realizarea de spații de agrement și sezonier.
Dotarea și amenajarea spitalelor este un alt obiectiv al administrației locale, la fel ca extinderea și modernizarea sistemului de transport în scopul mobilității urbane.
Alte proiecte privesc centrul de transport intermodal în zona parcului industrial de pe soseaua Borșului – Episcopia Bihor, reabilitarea spațiilor pietonale în zona centrală a orașului, continuarea lucrărilor de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și canalizare, dar și amenajarea unor spații destinate sportului și recreerii. Acest ultim obiectiv presupune construirea unei săli de sport polivalente cu o suprafață de 8590 mp și cu o capacitate de 5000 de locuri, a cărei finanțare se va asigura din bugetul CNI.
”Prin toate aceste proiecte dorim să rezolvăm problemele de conectivitate la infrastructura europeană și la localitățile din zona metropolitană, să asigurăm o mobilitate bună în oraș, să avem o infrastructură primară bine pusă la punct și servicii publice de bună calitate”, a spus primarul Ilie Bolojan.
În atașament găsiți un material cu toate proiectele finanțate din fonduri externe pentru sesiunea 2014 -2015.

Cu stimă,
Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam