City-managerul Eduard Florea împreună cu arhitectul șef Adriana Lipoveanu au susținut azi, 27 octombrie 2015, o conferință de presă cu privire la două materiale privind impozitele și taxele pe 2016. Unul dintre materiale privește supraimpozitarea clădirilor neîngrijite, iar altul vizează clădirile monument istoric sau cele cuprinse în Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea, pentru care Consiliul Local poate acorda facilități de tipul scutirii impozitului pe clădiri, dacă acestea au o stare tehnică foarte bună.
Cele două materiale pot fi vizualizate începând de mâine pe www.oradea.ro, ele urmând să fie supuse dezbaterii publice odată cu Regulamentul de taxe și impozite pe 2016, în data de 5 noiembrie 2015, ora 16:00, în sala mare a Primăriei Oradea.
City-managerul Eduard Florea a vorbit despre inițierea acestor proiecte: ”După cum se știe, noul Cod Fiscal a adus o extindere a atribuțiilor Consiliului Local, încurajând descentralizarea. Astfel, printre noile atribuții se numără o serie de scutiri care pot fi acordate, dar și cote de majorare a impozitelor. Numai în acest an s-au aplicat 1283 de avertismente și sancțiuni pentru terenurile neîngrijite, iar peste 500 de proprietari au fost sancționați pentru starea neîngrijită a clădirilor pe care le dețin. Pentru anul 2016 se propune o dublare a impozitului pentru clădirile neîngrijite. În acest sens am stabilit o serie de zone prioritare: clădirile din Centrul Istoric, clădirile de pe arterele principale și cele de pe platformele industriale, zone pentru care se vor întocmi note tehnice de constatare, ce vor reflecta starea tehnică a clădirii”.
Realizarea notelor tehnice de constatare se va face de către specialiștii Compartimentului Disciplina în Construcții, compartiment aflat în structura Poliției Locale Oradea. Această fișă tehnică va viza analizarea a trei elemente, fiecare notat cu un punctaj: aspectul exterior al clădirii (acoperiș +fațada) – 50 puncte, elementele de structură ale clădirii – 45 puncte și împrejmuirea clădirii – 5 puncte.
Arhitectul Șef Adriana Lipoveanu a precizat: ”Acest regulament îi va bucura pe proprietarii clădirilor monument istoric, dacă starea tehnică a clădirilor pe care le dețin va fi notată cu FB (foarte bine). Este un lucru normal ca acești proprietari să beneficieze de scutiri de impozit. Conținutul regulamentului poate fi vizualizat pe site-ul Primăriei Oradea www.oradea.ro începând de mâine”.
Arhitectul Șef Adriana Lipoveanu a explicat că este firesc ca acest regulament să aibă în vedere zona cea mai atractivă pentru oraș, respectiv zona centrului istoric și prin urmare numai proprietarii acestor clădiri pot beneficia de scutiri de impozit.
Există două situații în care proprietarii clădirilor pot beneficia de scutiri de impozit: cazul clădirilor reabilitate prin programul multianual pentru care există proces verbal de recepție sau în cazul clădirilor reabilitate înaintea demarării programului multianual de reabilitare a fațadelor, care se află într-o stare tehnică foarte bună.
Cererile pentru scutirea de impozit vor trebui depuse de către fiecare proprietar în parte, dacă acesta consideră că imobilul său se încadrează la o stare tehnică foarte bună.
Inspectorii Compartimentului Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale vor începe din acestă toamnă să verifice starea clădirilor din Centrul Istoric, de pe arterele principale și de pe platformele industriale, pentru a evalua starea tehnică a acestora.

Cu stimă,
Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam