Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a anunţat la finalul lunii februarie 2016 deschiderea sesiunii 1/2016 privind atribuirea în custodie a ariilor naturale protejate. În vederea preluării în custodie a ariilor naturale protejate, persoanele fizice şi juridice interesate pot depune un dosar de candidatură pentru fiecare poziţie din lista de arii naturale protejate.
Din cele 29 de situri de importanţă comunitară existente în judeţul Bihor, patru au zone aparţinând Municipiului Oradea: Lacul Peţea, Crişul Repede amonte de Oradea, Lunca inferioară a Crişului Repede şi Valea Roşie.
Consiliul Local al Municipiului Oradea, prin Hotărârea nr.737/2015 din luna noiembrie, şi-a dat acordul pentru iniţierea demersurilor legale în vederea preluării în custodie/administrare a Sitului Natura 2000-ROSCI0098-Lacul Peţea, iar primarul Ilie Bolojan a fost împuternicit să ducă la îndeplinire această hotărâre.
Având în vedere că municipiul Oradea este interesat de preluarea în custodie/administrare a Sitului Natura 2000-ROSCI0098-Lacul Peţea, împreună cu Rezervaţia naturală 2117.Pârâul Peţea în vederea implementării unui plan de acţiuni, în condiţiile prevăzute de legislaţia aplicabilă, în vigoare, pentru conservarea biodiversităţii specifice şi transmiterii acestui habitat natural local generaţiilor viitoare, în cadrul şedinţei de consiliu de azi, 31 martie 2016, consilierii locali au aprobat depunerea dosarului de candidatură pentru preluarea în custodie a sitului Natura 2000 ROSCI0098 Lacul Peţea împreună cu Rezervaţia naturală 2.117 Pârâul Peţea.
Totodată, s-a aprobat şi angajamentul bugetar necesar pentru exercitarea custodiei sitului Natura 2000 ROSCI0098 Lacul Peţea împreună cu Rezervaţia naturală 2.117.Pârâul Peţea, pentru o perioadă de 5 ani.
Conform acestui angajament, în decurs de 5 ani va avea loc printre altele o inventariere şi cartare a biodiversităţii existente, monitorizarea stării de conservare, implementarea măsurilor specifice de protecţie, reintroducerea speciilor dispărute, reconstrucţia ecologică. În ceea ce priveşte partea turistică a sitului, se vor crea servicii, facilităţi de vizitare şi promovarea turismului, se va realiza infrastructura de vizitare, iar cetăţenii vor fi conştientizaţi de importanţa conservării acestor valori naturale.

Cu stimă,
Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam