Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului – 5 IUNIE, Primăria municipiului Oradea, prin Direcţia Tehnică şi Instituţia Arhitectului Şef, în parteneriat cu Fundaţia de Protejare a Munumentelor Istorice din Judeţul Bihor lansează concursul de amenajare peisageră ”Promovează verde obiectivele turistice”.

Ziua Mondială a Mediului – istoric
Ziua Mondială a Mediului este principalul eveniment ecologic, de informare publică şi de acţiune pentru mediu a Naţiunilor Unite (UNEP), ce se celebrează în fiecare an pe data de 5 iunie.
Ziua Mediului a fost instituită în anul 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a celebra Conferinţa “Ecologia Umană” de la Stockholm. Evenimentul este marcat în peste 100 de ţări şi reprezintă un prilej de a atrage atenţia opiniei publice asupra necesităţii protejării mediului înconjurător şi de sensibilizare asupra problemelor de mediu cu care se confruntă omenirea.
Tema din acest an, aleasă de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) pentru a marca Ziua Mondială a Mediului, este: „ŞAPTE MILIARDE DE VISURI. O PLANETĂ. CONSUMĂ CU GRIJĂ”.
Oradea promovează „verde” obiectivele turistice
Sloganul ales de organizatori duce la interpretarea temei din acest an, raportat la domeniul major şi de actualitate a municipalităţii privind reabilitarea clădirilor monument istoric şi a celor care reprezintă, prin arhitectură, obiective turistice ale oraşului.
Centrul istoric şi administrativ al municipiului oferă vizitatorilor un peisaj urban deosebit prin stilul arhitectural Art Nouveau, definitoriu şi recunoscut la nivel naţional şi internaţional.
Imaginea clădirilor trebuie schimbată prin procesul de reabilitare, la care toţi cetăţenii să contribuie.
„Vegetaţia nu trebuie să crească din acoperiş sau tencuială, acesteia trebuie să i se redea locul în spaţiile publice, într-un context urbanistic bine stabilit și într-un oraş unit cu cetăţeni responsabili”, a spus Angela Lupșea, director executiv al Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice.

Lansarea concursului ”Promoveaza verde obiectivele turistice”
Concursul ”Promovează verde obiectivele turistice” are ca scop promovarea obiectivelor turistice şi evidenţierea de idei în vederea amenajării peisagere a zonelor de terase sezoniere situate pe strada Republicii din municipiul Oradea.
Prin amenajările propuse se va accentua respectarea caracterului şi păstrarea configuraţiei iniţiale a spaţiului public destinat loisir-ului, situat în zona cu cea mai mare atractivitate turistică a oraşului Oradea.
Concursul se adresează persoanelor juridice care au obţinut autorizaţia de amplasare a terasei sezonieră pe strada Republicii, tronson cuprins între Piaţa Regele Ferdinand şi intersecţia cu str. Gh. Dima din Municipiul Oradea.
Fiecare participant va respecta, prin amenajarea peisageră propusă, zona delimitată pentru funcţiunea de terasă sezonieră şi spaţiile destinate circulaţiei pietonale laterale şi de trecere între spaţii.
Jurizarea concursului va avea loc în data de 17 iunie, ora 14:00. Juriul va selecta primele trei lucrări câştigătoare ca fiind cele mai originale din punct de vedere al caracteristicilor de conţinut şi a calităţii amenajării peisagere.
Mediatizarea concursului s-a realizat şi prin distribuirea de flyere informative pe str. Republicii.
Informaţii suplimentare se pot obţine la urmatoarele numere de telefon: 0742-211.129 Demeter Daniela sau 0731-212.284 Matei Camelia.
Toate detaliile concursului se găsesc în ataşament (Regulament şi fişa de înscriere).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam