Primăria Municipiului Oradea, cu sprijinul domnului Alexandru Badea, a Asociaţiei pentru promovarea turismului din Oradea, Teatrului de Stat „Regina Maria”, Episcopiei Romano-Catolice de Oradea şi a Muzeului Ţării Crişurilor organizează un festival cultural de talie europeană, intitulat European Music Open.
Festivalul se va desfăşura în 4 locaţii reprezentative din Oradea (Teatrul Regina Maria, Cetatea Oradea, Sinagoga Neologă Zion şi Palatul Baroc) timp de 4 zile, în perioada 9-12 Iunie 2016.
Detalii privind acest eveniment au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă de către organizatorii evenimentului, dl Alexandru Badea – tenor, Mihai Jurca – directorul executiv al Asociaţiei de Promovare a Turismului, dl. Aurel Chiriac – directorul Muzeului Ţării Crişurilor şi Daniel Vulcu – directorul Teatrului Regina Maria.
Legat de iniţierea acestui eveniment, Alexandru Badea, de origine orădean, tenor renumit pe plan internaţional, a menţionat că anul trecut a susţinut în Oradea un concert caritabil, prilej cu care a discutat cu primarul Ilie Bolojan despre oportunitatea unui eveniment cultural major care să aibă loc la Oradea. ”Provocarea nu a fost deloc uşoară, deoarece vorbim de o vechime culturală deosebită în Oradea, cu două teatre, cu o Filarmonică cunoscută. Acest festival se doreşte să fie complementar evenimentelor existente, un loc de întâlnire anuală a personalităţilor europene. Dorim ca acest festival să devină cu timpul un festival căutat”, a declarat dl Alexandru Badea.
”Sub cupola unor evenimente culturale de cea mai înaltă ţinută, proiectul promovează prin dialogul ideilor un spirit creativ şi performant, capabil să contribuie la dezvoltarea şi susţinerea valorilor, indiferent de sfera în care acestea se manifestă”, a adăugat tenorul.
Totodată, prima ediţie a festivalului oferă publicului ocazia unei întâlniri unice cu nume sonore din lumea artelor, literelor, managementului şi a muzicii, printre care putem aminti:
Ioan Holender – unul dintre cei mai importanţi manageri culturali pe plan mondial – director al Operei de Stat din Viena (1992-2010), fiind cel mai longeviv director al acestei prestigioase instituţii în întreaga sa istorie;
Emil Hurezeanu – Ambasadorul României în Germania;
Francois-Henri Houbart – organist principal al Catedralei „La Madeleine” din Paris, „Officier de L`ordre des Arts et des Lettres”, Medaille de Vermeil de la Ville de Paris;
Prof. Univ. Dr. Dan Dediu – Rectorul Universităţii de Muzică din Bucureşti 2008 – 2016, a cărui creaţie componistică este recunoscută pe plan european;
Kurt Rydl – cel mai de seamă reprezentant al lumii operei din Austria, decorat în anul 2001 cu ordinul „Crucea de Onoare pentru ştiinţe şi Arte a Austriei”;
Cristian Mandeal – dirijor român, datorită căruia Filarmonica George Enescu, al cărei director a devenit în anul 1991, şi-a recuperat locul între ansamblurile europene de vârf.
Programul evenimentului a fost prezentat de către Mihai Jurca, care a menţionat că festivalul se va întinde pe durata a 4 zile, după cum urmează:
9 iunie 2016
17.00 Concert, Sinagoga Neologă Zion – Cantor Shmuel Barzilai
19.00 Vernisaj expoziţie de fotografie, Muzeul Ţării Crişurilor – Fotograf Iosif Kiraly
10 iunie 2016
16.00 Lansare de carte: ”Festivalul George Enescu în era Holender”, Cetatea Oradea – prezintă Adriana Babeţi
19.30 Concert ”Carmina Burana – Carl Orff”, Teatrul Regina Maria, Orchestra şi Corul Filarmonicii ”Banatul”. Solişti: Theodora Varga, Marian Pop, Alessandro Luciano. Dirjor – Cristian Mandeal
11 iunie 2016
13.00 Concert de orgă, Basilica Romano-Catolică: Francois-Henri Houbart, organist principal ”La Madeleine” – Paris
19.30 Colocviu, Teatrul Regina Maria. Invitaţi de onoare: Ioan Holender în dialog cu Emil Hurezeanu, mfitrion: prof. univ. dr. Dan Dediu
12 iunie 2016
19.30 Concertul de închidere, Gala de Operă, Teatrul Regina Maria. Corul şi orchestra Filarmonicii ”Banatul” din Timişoara. Solişti: K.S Kurt Rydl, Sorina Munteanu, Liviu Holender, Alessandro Luciano, Ovidiu Ciucuriţă. Dirijor: Cristian Mandeal.
Organizatorii au anunţat că o delegaţie formată din 15 prestigioşi oameni de afaceri, avocaţi şi medici francezi, condusă de domnul Pierre Bachelet, şi-au anunţat deja prezenţa la Oradea în perioada 9 – 12 iunie 2016.
Aceşti adevăraţi susţinători ai ideii de europenitate au făcut posibilă prezenţa în cadrul evenimentului cultural de la Oradea a organistului Francois-Henri Houbart, majoritatea artiştilor au venit în mod gratuit sau cu onorarii simbolice deoarece doresc să susţină festivalul European Music Open.

Cu stimă,
Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam