În data de 16 aprilie, începând cu ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Szigligeti, va avea loc premiera spectacolului „Stabat Mater”, prezentat în coproducția Ansamblului de Dans Nagyvárad și a Teatrului de Dans Europa Centrală din Budapesta. Pe lângă dansatorii ansamblului vor urca pe scenă și trei artiști invitați ai teatrului din Budapesta.

Spectacolul de teatru-dans are ca sursă de inspirație pe de o parte imnul medieval care pune în evidență suferințele Mamei care își pierde copilul, pe de altă parte muzica lui Rossini, compusă pe această temă.

“Stabat Mater” este poate cea mai reprezentativă creație a culturii creștine, o liturghie puternic emoționantă care, dincolo de natura doliului, vorbește despre modul în care o mamă împărtășește suferințele copilului aflat în ghearele morții. Tema în sine și muzica lui Rossini, inspirată de acest tablou tulburător, se completează realizând un adevărat monument al devotamentului pe care Heinrich Heine îl consideră o manifestare a simțului infinitului.

Attila Kun este directorul Teatrul de Dans Europa Centrală din anul 2013. A fost dansator-solist în Opera Națională Ungară și a colaborat cu teatre precum Rambert Dance Company (Londra), Ballet Basel (Elveția). A lucrat împreună cu numeroși coregrafi, printre care: Christopher Bruce, Wayne McGregor, Ohad Naharin, Jiří Kylián, Mats Ek, Mauro Bigonzetti, Jorma Elo sau Johan Inger.

Distribuția:

Ansamblul de Dans Nagyvárad: Brugós Sándor Csaba, Forgács-Popp Jácint, Forgács Zsombor, Györfi Csaba, Iván Enikő Kitty, Kacsó Bálint, Kerekes Dalma, Pál Alíz, Rácz Lajos Levente, Schmith Nándor Gyula, Szabó Enikő Ágnes, Szőcs Brigitta, Szőnyi József, Tímár Tímea

Teatrul de Dans Europa Centrală: Jakab Zsanett, Szabó András, Kovács Péter

Regizor-coregraf: Kun Attila
Asistent coregraf: Horváth Adrienn
Asistent: Mádi László
Compozitor muzical: Gionacchino Rossini
Scenografie: Cristina Breteanu
Dramaturg: Lőrincz Ágnes


Flavius Bunoiu
Departamentul de comunicare, Teatrul Szigligeti Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam