1.) Direcția Județeană pentru Cultură Bihor și Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Oradea organizează luni, 15 iunie 2015, de la ora 20.30, la Teatrul de vară din Cetatea Oradea, spectacolul “Porni Luceafărul”, cu ocazia împlinirii a 126 de ani de la trecerea în eternitate a “Omului deplin al culturii românești”, Mihai Eminescu.

În program:

Publicistica lui Mihai Eminescu și Iosif Vulcan
Coordonator: prof. dr. Maria Hulber

Spiritul universal al “Luceafărului”
Coordonator: prof. Ioana Pantor

Dialog epistolar Mihai Eminescu – Veronica Micle
Coordonatori: prof. Mariana Marcu și prof. Georgeta Sadoveanu

În final vom depune o floare la statuia lui Mihai Eminescu amplasată pe scenă. Statuia aparține artistului Rodica Stanca Pamfil, unul dintre cei mai importanți sculptori bihoreni.

2.) Direcția Județeană pentru Cultură Bihor vă invită miercuri, 17 iunie 2015, de la ora 11, la bustul lui Iosif Vulcan, din vecinătatea muzeului memorial cu același nume, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la fondarea la Pesta a revistei de cultură „Familia”.
Direcția Județeană pentru Cultură Bihor a susținut financiar efectuarea lucrărilor de curățare a bustului lui Iosif Vulcan de către sculptorul bihorean Dumitru Paina, cel care a instalat lucrarea în anul 1974 alături de autorul acesteia, maestrul Iosif Fekete.
Cu această ocazie instituția noastră va depune flori la următoarele monumente:
– la bustul lui Iosif Vulcan, monument de for public aflat pe Lista Monumentelor Istorice 2010, la poziția 405, identificat cu codul BH-III-m-B-01233;
– la placa amplasată pe clădirea Muzeului memorial “Iosif Vulcan”, clădire monument istoric aflată pe Lista Monumentelor Istorice 2010, la poziția 428, identificată cu codul BH-IV-m-B-01257;
– la placa amplasată pe clădirea Teatrului din Oradea la 8 septembrie 2007, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la trecerea în eternitate a lui Iosif Vulcan, promotor al “Societății pentru crearea unui fond de teatru român în Ardeal”. Placa include o efigie din bronz a lui Iosif Vulcan, aparținând aceluiaș Iosif Fekete, artist plastic care a făcut și bustul lui Iosif Vulcan, unul dintre cei mai importanți sculptori români ai secolului XX (co-autor al Monumentului Eroilor Aerului – Monumentul Aviatorilor din București și autor al Monumentului lui Horea, Cloșca și Crișan de la Alba Iulia).
– la placa amplasată pe clădirea în care a fost sediul redacției revistei de cultură „Familia” între 1880 și 1888, de pe str. Episcop Mihai Pavel, nr. 21, clădire monument istoric aflată pe Lista Monumentelor Istorice 2010, la poziția 426, identificată cu codul BH-IV-m-B-01255;
– la mormântul lui Iosif Vulcan din Cimitirul municipal “Rulikowsky”, aflat pe Lista Monumentelor Istorice 2010, la poziția 420, identificat cu codul BH-IV-m-B-01248;
– la bustul lui Iosif Vulcan din satul natal Holod, monument de for public aflat pe Lista Monumentelor Istorice 2010, la poziția 411, identificat cu codul BH-III-m-B-01263.

În acest fel, instituția noastră onorează memoria lui Iosif Vulcan, mare activist cultural, publicist și manager cultural de excepție.

3.) Direcția Județeană pentru Cultură Bihor organizează sâmbătă, 20 iunie 2015 o manifestare la Capela Românească de la Curțile “Gojdu” din Budapesta. Cu această ocazie vom vorbi despre importanța fondării în urmă cu 150 de ani la Pesta a revistei de cultură „Familia”, de către Iosif Vulcan. Artista Oana Lianu va susține un spectacol, interpretând la nai dar și vocal muzica ce a făcut-o îndrăgită pretutindeni.

Cu deosebit respect,

Director executiv
Lucian Silaghi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam