ministru

 

Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost aprobat marți, 23 iunie 2015, la Bruxelles. Acesta isi propune sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii, facilitarea unui acces mai bun la servicii sociale, comunitare si de sanatate, investitii pentru imbunatatirea calitatii vietii la oras, pentru crearea si amenajarea de spatii verzi, pentru un transport accesibil si curat si pentru dezvoltarea zonelor urbane defavorizate. Programul prevede, de asemenea, includerea comunitatilor marginalizate si adaptarea educatiei si a formarilor profesionale la nevoile pietei de munca. Un accent special va fi pus pe cresterea eficientei energetice a cladirilor, pentru a contribui in mod semnificativ la tranzitia catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon.â

Exemple de activitati ce se pot finanta prin POR 2014-2020

Circa 206 milioane euro vor fi alocati pentru centrele de transfer tehnologic, o noutate fata de programul anterior, iar 877 milioane euro – pentru a sprijini IMM sa devina mai competitive. Pentru o economie cu emisii de carbon reduse, sunt alocati 2,37 miliarde euro pentru activitati de crestere a eficientei energetice a cladirilor publice, rezidentiale sau pentru investitii in iluminat public si transport urban.

O alta noutate a programului o reprezinta conceptul de Dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii locale (CLLD), pentru care sunt alocate fonduri in valoare de 101,41 milioane euro. CLLD vizeaza proiecte pentru comunitatile marginalizate: investitii in infrastructura de sanatate, educatie, servicii sociale, locuinte sociale, activitati de economie sociala, amenajarea spatiului urban degradat..

Din categoria investitiilor noi face parte si Axa Prioritara 11 – Extinderea geografica a sistemului de inregistrare a proprietatilor in cadastru si cartea funciara, cu un buget alocat de 312,89 milioane euro. Pentru aceasta axa, beneficiarul eligibil este Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).

Un alt instrument nou pentru perioada 2014-2020 il reprezinta Investitiile Teritoriale Integrate (ITI): o zona desemnata, care are o strategie de dezvoltare teritoriala integrata, are asigurate surse de finantare prin mai multe programe operationale, cu scopul de a accelera dezvoltarea respectivei zone. In Romania, ITI se aplica in Delta Dunarii, in 38 de unitati administrativ-teritoriale din Delta, din judetul Tulcea si din nordul judetului Constanta. Din alocarea indicativa pentru ITI Delta Dunarii, de circa 1,3 miliarde euro, prin POR 2014-2020 sunt alocate 411,7 milioane euro.

In ceea ce priveste Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), implementarea acesteia este, de asemenea, finantata prin contributia mai multor fonduri/programe europene, fie prin alocari dedicate, fie prin acordarea de punctaje suplimentare in etapa de evaluare a proiectelor. Pentru perioada 2014-2020, POR a alocat un buget de 500 de milioane de euro pentru cele 12 judete riverane Dunarii.

Informatii suplimentare

Programul Operational Regional este unul dintre cele 7 programe operationale din generatia 2014-2020 implementate in Romania, cofinantate din fondurile europene structurale si de investitii si unul dintre cele 2 programe operationale gestionate de MDRAP in calitate de Autoritate de Management. MDRAP gestioneaza, in perioada 2014-2020, 2 programe operationale si 12 programe de cooperare teritoriala.

Ministrul dezvoltarii crede ca in luna septembrie, acest an, primele proiecte vor fi deja depuse in cadrul Organismelor Intermediare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam