Azi, 28 octombrie a avut loc inaugurarea oficială a pistei de biciclete între Oradea și Berettyoujfalu, proiect care s-a realizat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013.
La eveniment a participat viceprimarul municipiului Oradea, dl. Mircea Mălan, împreună cu reprezentanții Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, precum și primarul localității Borș și edili din Ungaria.
În cadrul festivității care a avut loc la punctul de trecere al frontierei Borș au luat cuvântul primarul localității Berettyoujfalu, dl. Murakozi Istvan, dl. deputat parlamentar Vitanyi Istvan, dl. Taso Laszlo secretar de stat al Ministerului de Infrastructură din Ungaria și viceprimarul Mircea Mălan.
În timp ce deputatul parlamentar Vitanyi a precizat că acum, datorită pistei de biciclete, deplasarea între cele două țări se poate realiza și mai bine în mai multe modalități, secretarul de stat dl. Taso Laszlo a subliniat importanța circulației pe biciclete, ca o modalitate mai sănătoasă față de celelalte mijloace de transport.
La rândul lui, viceprimarul Mircea Mălan a ținut să aprecieze că: ”suntem la finalul unui proiect foarte important pentru comunitățile noastre. Între cele două localități Oradea și Berettyoujfalu este o distanță de aproximativ 35 de km, iar ca urmare a implementării acestui proiect, dar și a economiilor realizate, avem în total 46,7 km de pistă de biciclete care leagă cele două orașe. Noua pistă de biciclete reprezintă și o oportunitate importantă de consolidare a relațiilor dintre comunitățile noastre. Totodată, acest proiect este un exemplu de reușită a proiectelor transfrontaliere. Mulțumesc partenerilor noștri din Ungaria, din comuna Borș, colegilor de la Primăria Oradea, precum și orădenilor care ne-au susținut pe parcursul realizării acestui proiect.”
Valoarea totală a proiectului ,,Construirea unei piste de biciclete între Oradea și Berettyoujfalu” este de 6.248.607,66 Euro, iar proiectul a avut 6 parteneri: orașul Berettyoujfalu, comuna Mezopeterd, orașul Biharkeresztes, localitatea Artand, comuna Borș și municipiul Oradea. Astfel, municipiului Oradea i-a revenit suma de 1.285.428,69 Euro din fonduri transfrontaliere, iar contribuţia municipalității a fost de 25.708,58 euro.
Lucrările la pista de biciclete Oradea – Berettyoujfalu au început în anul 2013, iar tronsoanele II și III ale pistei de biciclete de pe raza municipiului Oradea care face legătura cu pista de biciclete din comuna Borș reprezintă prelungiri ale tronsonului I (pista de biciclete inițială), realizarea lor fiind posibilă datorită economiilor realizate de municipalitatea orădeană, economii provenite atât din diferența de bani dintre valoarea estimată și valoarea contractată a contractelor, dar și din economiile realizate în timpul execuției lucrărilor.

Cu stimă,
Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam