Eroii români căzuți în cel de al Doilea Război Mondial pentru eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei nu au fost uitaţi, săptămâna trecută o delegaţie din Bihor deplasându-se în localitățile Megyaszó şi Zvolen pentru a aduce un omagiu celor care şi-au dat viaţa pentru pacea mondială.
Timp de două zile, în 4 și 5 noiembrie, o delegație de bihoreni a participat la i serie de ceremonialuri de depuneri de coroane de flori la monumentele și mormintele eroilor români căzuți în cel de al Doilea Război Mondial pentru eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei. Acţiunea s-a derulat la inițiativa filialei Bihor a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, cu aprobarea preşedintelul Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, general de Armată (r) Marin Fragnea, veteran de război şi invalid, invaliditate dobândită în octombrie 1944, odată cu intararea Armatei Române în Oradea. Au răspuns invitaţiei de a se alătura acestei manifestări reprezentanţi ai Consiliul Județean Bihor, ai Filialei Bihor a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, ai Bibliotecii Județeane „Gheorghe Șincai”, Filial Bihor a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, Asociația Națională a Veteranilor de Război din Ministerul de Interne – filiala Bihor, Filiala Bihor a Asociației „Vatra Românească”, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina „Menumorut” – Filiala Bihor şi Asociaţia Culturală România în Lume. Prima oprire a fost în cimitirul localității Megyaszó din județul Borsod-Abaúj-Zemplén, situată în nord-estul Ungariei. Aici își dorm somnul de veci 1.614 militari români căzuți în luptele din iarna anului 1944. Ceremonia simplă, dar plină de emoție, a debutat cu o slujbă de pomenire a eroilor, realizată de un slujitor al altarului, având binecuvântarea episopilor ortodocşi din Oradea şi Gyula. Apoi, participanții la ceremonie au depus o coroană de flori cu înscrisul Glorie eternă Eroilor români. O coroană din partea comunității locale a fost depusă de către domnii Gombos Istvan şi Janos Hajnal. Janos Hajnal, contemporan evenimentelor de acum 70 de ani, le-a indicat membrilor delegației bihorene locurile unde s-au purtat luptele în acea zonă și locul unde au fost înhumați, inițial, militarii români.
Ziua a doua a debutat la Primăria Zvolen unde delegația bihoreană a fost primită de către primarul orașului, doamna Lenka Balkovičová și de către, domnul Michal Gaboň, viceprimar. Într-o atmosferă caldă și prietenească au fost rememorate luptele duse în iarna anului 1945, eroismul și jertfa ostaților români. Delegația bihoreană a fost asigurată că nici un cetățean din Zvolen și din Slovacia nu uită că Armata Română a eliberat aceste locuri de sub jugul fascist și că Eroilor români li se acordă în permanență cinstirea cuvenită. La ora amiezii, sub un soare generos de toamnă și sub faldurile drapelelor României și Slovaciei, în prezența oficialităților locale dar și a unor veterani de război slovaci, cei 10.384 de militari români înmormântați în cimitirul central din Zvolen au fost pomeniți în cadrul unui parastas. Au fost depuse coroane de flori de către delegația bihoreană și de către Primăria Zvolen. Pe pietrele funerare individuale sau colective au fost așezate cocarde tricolore, iar la căpătâiul eroilor români au fost aprinse lumânări. Pe tot timpul vizitei la Zvolen bihorenii au fost însoțiți de Adler Frantisek, originar din Budoi care a specificat cu mândrie că este cetățean slovac, dar și român.
C. PUŞCAŞ

Cristina Puscas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam