Primăria Oradea intenţionează în perioada următoare să reabiliteze cupola şi pereţii pasajului Vulturul Negru, care se află într-o stare avansată de degradare. În acest scop a fost realizat un studiu de fezabilitate, care cuprinde indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea paramentului, şarpantei şi învelitorii pasajului.
Studiul de fezabilitate a stabilit că este nevoie de lucrări de intervenţie în scopul consolidării structurilor existente, fiind nevoie de reînnoirea structurii portante şi restaurarea planşeelor boltite peste pasaj. Confecţia metalică a pasajului este în stare avansată de degradare, de asemenea există degradări de fizica construcţiei, în aceste cazuri fiind necesare intervenţii urgente, cu termen imediat.
După realizarea tuturor lucrărilor de consolidare a structurii acoperişului, se va trece la intervenţiile arhitecturale. Se va înlocui integral învelitoarea din plăci de sticlă, se va reface integral sistemul de colectare al apelor pluviale, cablurile de pe faţade se vor strămuta în canalul tehnic. Vor fi îndepărtate integral tencuielile cu ciment, păstrându-se tencuiala originală şi vor fi refăcute decoraţiile murale, zugrăveala fiind realizată într-o nuanţă de bej deschis, asemănător celui original. De asemenea, se vor înlocui tâmplăriile inadecvate şi se vor reface după modelul celor originale, iar tâmplăriile originale vor fi restaurate.
Durata de realizare a investiţiei este de 8 luni calendaristice. Valoarea estimativă, fără TVA, a investiţiei este de 3,703.29 mii lei/825,03 mii euro, aceasta urmând să fie realizată din bugetul local.
Indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea pasajului Vulturul Negru vor fi supuşi aprobării şedinţei Consiliului Local din 29 ianuarie 2015. În cazul în care Consiliul Local va aproba aceşti indicatori, reabilitarea pasajului va intra în procedura de licitaţie, proiectul urmând să fie postat pe SEAP până în data de 5 februarie 2015.
Într-o etapă ulterioară reabilitării pasajului, urmează să fie restaurat şi mozaicul acestuia, intenţia Primăriei Oradea fiind de a organiza o nouă licitaţie.

Cu stimă,
Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam