Până se va decide cine va reface mozaicul din Pasajul „Vulturul Negru”, administraţia locală a scos la licitaţie proiectul de refacere a cupolei de sticlă şi a pereţilor interiori a monumentului istoric, adevăratul simbol al oraşului de pe Criş.
Până pe data de 26 martie, firmele interesate îşi pot depune ofertele pentru lucrarea „Reabilitare parament, tâmplarie, şarpantă şi învelitoare – Pasaj „Vulturul Negru”. Potrivit anunţului de licitaţie, valoarea estimată a achiziţiei este cuprinsă între 3.694.720 lei şi 4.367.266 lei, fără TVA. Palatul „Vulturul Negru”, un adevărat simbol al Oradiei, se află de mai bine de doi ani într-un amplu proces de reabilitare. Până în prezent au fost finalizate lucrările de consolidare şi reabilitare a acoperişului şi faţadele la aripa nord-vestică a ansamblului şi sunt în derulare lucrările de reabilitare a acoperişului şi faţadelor la aripa dinspre Piaţa Unirii. Lucrările sunt executate de către firma Constructorul Sălard, derulându-se în condiţii acceptabile. În schimb, proiectul derulat pe fonduri europene, privind reabilitarea mozaicul s-a dovedit un eşec total. Lucrările trebuiau finalizate, iniţial, în iunie 2013, însă calitatea execuţei a fost una catastrofală. Cu toate acestea, Primăriei i-a trebuit şi încă îi mai trebuie timp să găsească un nou constructor. Fiind pe fonduri europene, proiectul trebuie finalizat până în decembrie acest an. Însă, înainte de a se începe la refacerea mozaicului, Primăria Oradea s-a angajat ca, în termen de 5 luni, să execute refacerea cupolei şi a pereţilor interiori. Rămâne de văzut cum va reuşi să se mai încadreze în cele trei luni care le vor mai rămâne să refacă mozaicul.
Pasajul „Vulturul Negru” este în forma de Y şi are trei accese, din strada Independenţei, P-ţa Unirii şi Vasile Alecsandri. Pasajul are o înălțime maximă de 28 de metri și o lățime de 12 metri și el s-a dorit a fi o copie a vestitei galerii milaneze. Sticla folosită pentru cupola Pasajului „Vulturul Negru” a fost executată în atelierele Neumann K, iar azi se mai păstrează, în original, doar emblema ce reprezintă vulturul. Lucrările la Palatul „Vulturul Negru” s-au încheiat la începutul lunii noiembrie 1908. Potrivit caietului de sarcini se vor executa lucrări de consolidare a structurii acoperişului, după care se va trece la intervenţiile arhitecturale. Astfel se propune: restaurarea grilajelor metalice ornamentate de la acoperiş; injectarea cu pastă de var şi nisip a fisurilor şi crapăturilor; curăţarea prin sablare în vederea aplicării protecţiei anticorozive etc. De asemenea, o parte importantă a lucrărilor o reprezintă înlocuirea integrală a plăcilor de sticlă, respectiv sticla plană trasă se va înlocui cu sticlă laminată securizată satinată pentru a asigura securitatea utilizatorilor. Totodată se prevede realizarea unui sistem eficient de evacuare a apelor pluviale, protejand elementele şi subansamblurile de structură portantă. Se preconizează şi desfacerea tuturor lucrărilor parazitare, închiderea de goluri, extinderea casei de scară şi să se revină la forma initială. Toate cablurile de pe faţade se vor strămuta în canalizaţia tehnică proiectată. O altă etapă a lucrărilor priveşte pereţii interiori ai pasajului, unde se va urmări îndepărtarea integrală a tencuielilor cu ciment, cu păstrarea tencuielii originale. Această operaţiune se poate realiza pe cale manuală, cu ajutorul şpaclului. După decaparea integrală a tencuielilor se doreşte restaurarea integrală a decoraţiilor murale, respectiv se va realiza un proiect de reconstituire a elementelor decorative.
Cristina PUŞCAŞ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam