În perioada 3-6 februarie 2015, în calitate de Vicepreședinte al Grupului ecumenic de rugăciune din Parlamentul României, la invitația grupului de organizare a National Prayer Breakfast 2015, în numele căruia semnează senatorii Robert Casey și Roger Wicker, am participat la Washington la Micul dejun cu rugăciune, aflat la cea de-a 63-a ediție. Evenimentul a adus împreună aproximativ 3.500 participanți din peste 150 de țări, oameni politici, lideri religioși, oameni de afaceri, de cultură, personalități din diverse domenii de activitate.
Evenimentul a fost onorat de prezența președintelui SUA, domnul Barack Obama și a doamnei Michelle Obama. Printre personalitățile marcante s-au remarcat Dalai Lama și domnul John McCain, contracandidatul lui Obama la alegerile din 2008.
Președintele Obama a făcut din nou apel la toleranță, în lumina conflictelor existente în multe părți ale lumii, multe dintre ele, fiind purtate în numele religiei. Mențiunea lui referitoare la faptele rele făcute chiar și de creștini de-a lungul istoriei, cum ar fi cruciadele sau inchiziția de exemplu, a stârnit ulterior valuri întregi de critici din partea creștinilor conservatori.
Mesajul principal a fost oferit de Darrell Waltrip, fost pilot de curse Nascar, care și-a povestit istoria vieții, cu bune și rele, transformarea care a avut loc în viața lui, și a îndemnat participanții la o relație personală cu Isus Hristos.
Pe lângă participarea la evenimentele ocazionate de Micul dejun cu rugăciune, am avut întâlniri cu mai mulți congresmeni și senatori americani, cum ar fi: Congressman Steve King, Chief of Staff la Congressman Mo Brooks, Mark Pettitt, Congressman Joe Pitts, Congressman John Shimkus, Congressman David Brat, Congressman Gregg Harper, Congressman Doug Lamborn, Congresswoman Jackie Walorski (care a locuit patru ani în România la sfârșitul anilor 90 și are sentimente deosebite pentru țara noastră), Congressman Todd Young, Congresswoman Virginia Foxx, Congressman Chris Smith, Congresswoman Cathy McMorris Rogers, Congressman Robert Aderholt și Senator James Inhofe.
Am folosit această ocazie pentru a le actualiza interlocutorilor informațiile despre România, despre contextul politic și economic național și regional, despre buna noastră colaborare în cadrul NATO, cât și pentru a-i invita să ne viziteze, participând la diferite evenimente sau aducând cu ei delegații de oameni de afaceri dornici să investească în România.
În cadrul întâlnirilor am solicitat sprijin în vederea includerii României în programul Visa Waiver, astfel încât cetățenii români să poată circula în Statele Unite fără viză. Le-am explicat că România a făcut progrese semnificative în toate domeniile care au constituit motive de îngrijorare în trecut.
Discuțiile au fost animate, pozitive, și s-au încheiat prin promisiuni reciproce de accentuare a comunicării și colaborării între noi, pentru îmbunătățirea continuă a relațiilor dintre cele două țări. Câteva persoane din cele întâlnite și-au manifestat intenția de a ne vizita în cursul acestui an sau anul viitor, poate chiar cu ocazia Micului dejun cu rugăciune organizat de Parlamentul României.
Menționez că vizita s-a efectuat pe cheltuială proprie și o consider importantă, ca parte din activitatea mea de diplomație parlamentară, desfășurată cu diverse prilejuri. Am fost onorată să reprezint România în întâlnirile cu politicienii americani și cu cei din alte țări, și m-am bucurat de ocazia de a mă întâln cu zeci de români stabiliți în Washington, sau care studiază acolo.

Florica Cherecheș, Deputat PNL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam