Azi, 1 iunie 2016, Primăria Oradea a organizat conferinţa de inaugurare a parcului Salca II. La eveniment a participat viceprimarul Huszar Istvan, directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din Primăria Oradea – dl. Popa Lucian, directorul adjunct a Direcției Patrimoniu – d-na Tunde Benyovszki, reprezentanţi ai proiectantului şi ai executantului lucrării de amenajare.
Parcul Salca II se află în prelungirea Parcului Salca I, în zona Lotus Market, suprafaţa lor totală fiind de 5,6 hectare. Dacă înainte de începerea lucrărilor, aici era doar o suprafaţă întinsă acoperită cu bălării şi moloz, acum orădenii din zonă, şi nu numai, se vor putea bucura de toate facilităţile pe care le oferă noul Parc Salca II, respectiv: zone de recreere, lac, labirint, zone de joacă şi relaxare, spaţii pentru spectacole (zona amfitearului), zone de odihnă acoperite în cea mai mare parte de pergolă şi foişoare etc.
”Zona a fost gândită în aşa fel încât să aibă cât mai multe zone umbrite, să deţină un amfiteatru unde se vor putea organiza spectacole. Totodată am prevăzut şi montarea a 4 toalete ecologice. Ne dorim ca, din toamnă, pe partea opusă pistei de biciclete, să construim şi o pistă de alergare din tartan”, a spus directorul Direcţiei Patrimoniu din Primăria Oradea, dl. Popa Lucian.
Lucrările de amenajare a Parcului Salca – etapa a II-a au fost proiectate de S.C Pro-Arh S.R.L Oradea şi executate de către asocierea formată din firmele S.C Constructorul Sălard S.R.L şi S.C Gardener S.R.L. Începute în 24 august 2015, lucrările au fost întrerupte în perioada decembrie 2015 – martie 2016, continuând în această primăvară. Valoarea lucrărilor a fost de 2.350.924,81 lei fără TVA.
Amenajat pe o suprafaţă de 22.209,00 mp, parcul este prevăzut cu spaţii verzi – peluze largi, arbori şi arbuşti din foioase şi conifere, plante agăţătoare, gard viu, plante perene, plante acvatice, totalizând un număr de 6951 bucăţi; lac – în completarea lacului din etapa I, având o suprafaţă de 303,20 mp; alei pietonale, locuri de joacă pentru copii, amfiteatru, diverse dotări şi mobilier urban. Cea mai mare parte a aleilor sunt finisate cu asfalt roşu şi negru. De asemenea, a fost amenajată o alee pavată cu piatră naturală fasonată şi străbătută de un pârâu decorativ, cu mici bazine în zonele de odihnă circulare, acoperită în mare parte de pergolă şi foişor.
Ca obiective pentru atragerea vizitatorilor s-au realizat:
– o pergolă din lemn pe stâlpi din zidărie de cărămidă, având un traseu în parte sinuos, apoi drept, întrerupt de patru zone de odihnă circulare, fiecare cu câte un mic bazin circular, intercalând un foişor cu aceeaşi structură constructivă ca şi pergola, care va asigura umbra pe o lungime totală de 180,70 m.
– trei locuri de joacă pentru copii: o groapă cu nisip şi cumpănă, o zonă gazonată unde s-a montat un leagăn şi un labirint pe pavaj, având amprenta labirintului realizat din gard viu, în prima etapă a Parcului Salca.
– o cascadă pe două părţi – una care se prelinge pe suprafaţa peretelui de piatră, orientată spre locul de odihnă şi conversaţie şi cealaltă cu o cădere de apă îngustă, orientată spre lacul din prelungirea celui din prima etapă, cu adâncime mică şi care comunică cu acesta printr-o amenajare cu bolovani de râu, pentru a oferi o cât mai mare varietate de forme.
– un amfiteatru în aer liber dezvoltat în jurul unei scene circulare, având trei accese marcate în culori vii.
Totodată, parcul este dotat cu 6 panouri de informare cuprinzând planul general al parcului, planul actualei etape, regulile de comportament în parc, trei panouri cuprinzând informaţii minimale despre câteva dintre speciile de plante căţărătoare, acvatice, conifere, 3 fântâni de apă potabilă, 4 toalete ecologice, 95 de bănci, 16 coşuri de gunoi, două poduri pentru traversarea pârâului existent.
De asemenea, au fost prevăzute instalaţii de apă potabilă pentru alimentarea fântânilor de băut, iar instalaţia electrică realizată va deservi instalaţia de iluminat şi cea de forţă pentru funcţionarea instalaţiei de irigat şi a instalaţiei de recirculare a apei din lac, din cascadă şi pentru funcţionarea pârâului decorativ. Pentru aceste instalaţii a fost amenajată o staţie de pompare, acoperită cu pergolă.

Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam