Orchestra „Rapsodia Bihoreană”, condusă de dirijorul Liviu Buţiu, profesor şi director adjunct al Şcolii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, va fi prezentă vineri, 13 noiembrie, începând de la ora 21.00, în îndrăgita emisiune „O dată-n viaţă”, de pe TVR1, produsă şi realizată de Iuliana Tudor.

Datorită profesionalismului de care dă dovadă, Orchestra „Rapsodia Bihoreană” se bucură de popularitate şi multe aprecieri acasă, în Bihor, şi nu numai. În luna octombrie, orchestra bihoreană a susţinut pentru orădeni atât Concertul de Folclor Organizat de Primăria Oradea în cadrul Toamnei Orădene, cât şi spectacolul ,,ART – Oradea Varietăţi”, organizat de Şcoala de Arte „Francisc Hubic”, împreună cu Consiliul Judeţean Bihor, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea. După aceste două evenimente, orchestra s-a deplasat în Capitală pentru filmarea emisiunii „O dată-n viaţă”, ediţie ce va fi difuzază vineri seara, 13 noiembrie, de la ora 21.00, pe TVR1.
Este, pană acum, prima orchestră din Ardeal şi printre puţinele din ţară care au participat la această emisiune, „O dată-n viaţă”, cunoscut fiind faptul că, până nu demult, singura orchestră care acompania acolo invitaţii era Orchestra ,,Lăutarii din Chişinău”, condusă de Nicolae Botgros. Iată, însă, că prin această invitaţie a venit încă o dată momentul recunoaşterii meritelor orchestrei noastre la nivel naţional”, ne spune Liviu Buţiu.
La câteva zile după ce s-au întors din Capitală, membrii Orchestrei au fost iarăşi pe scena orădeană, de data aceasta la Filarmonica de Stat din Oradea, unde au acompaniat cei 36 de concurenţi, precum şi invitaţii, la Festivalul Interjudeţean de Interpretare Vocală ,,Cântec mândru de pe Criş”. De asemenea, în această perioadă, pregătesc Festivalul de Interpretare Vocală de la Beiuş ,,Cântă, cântă gură scumpă”, ce se va desfăşura săptămâna viitoare, aşadar „rapsozii” bihorenii având o agendă foarte încărcată în această toamnă.
Orchestra „Rapsodia Bihoreană” a luat fiinţă la iniţiativa prof. Liviu Buţiu pe lângă catedra de vioară a Şcolii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, ajungând anul acesta la aniversarea a 10 ani de existenţă. De-a lungul timpului, orchestra a căpătat o notorietate de necontestat, atât pe plan local, cât şi naţional, fiind protagonista a numeroase emisiuni Tezaur Folcloric, realizate atât pe plan local, cât şi la Bucureşti, fiind prezentă la Concertul „In Memoriam Marioara Murărescu”, organizat în Bucureşti la Sala Mare a Palatului, şi acompaniind numeroase concerte şi festivaluri de anvergură, dovedind de fiecare dată înalt profesionalism şi reuşind, nu o dată, să ridice sala în picioare. Foarte mulţi specialişti în domeniu, muzicologi, dirijori sau mari artişti ai ţării au apreciat de fiecare dată modul profesionist în care se lucrează în orchestră şi dăruirea dirijorului Liviu Buţiu – acesta fiind invitat frecvent la simpozioanele dirijorilor orchestrelor profesioniste din ţară pentru a susţine diferite teme. Pe această cale, conducerea Orchestrei doreşte să mulţumească, pentru sprijinul acordat în vederea participării la emisiunea „O dată-n viaţă”, Consiliului Judeţean Bihor, Şcolii de Arte „Francisc Hubic”, precum şi Şcolii Auto „Dorina”.
C. PUŞCAŞ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam