La Primăria Oradea a avut loc azi, 12 mai 2015, o conferință de presă cu privire la cea de-a doua ediție a Târgului de carte Gaudeamus, ediție care va începe mâine, 13 mai și va fi deschisă până duminică, 17 mai.
Târgul de carte Gaudeamus are o anvergură națională, el având loc în mai multe orașe din România. La Oradea, evenimentul va avea loc pe platoul din Parcul 1 Decembrie (lângă statuie).
La conferința de presă de astăzi au participat: city-managerul Primăriei Oradea, dl Eduard Florea, coordonatoarea târgului de carte – d-na Connie Chifor, președintele de onoare al târgului de carte, directorul Direcției pentru Cultură Bihor – dl Lucian Silaghi și directorul Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primăria Oradea – dl. Mircea Oaie.
În deschiderea conferinței, city-managerul Eduard Florea a spus: ”Programul evenimentelor este unul bogat, astfel încât sperăm că vom trezi interesul a cât mai mulți vizitatori. Îi așteptăm pe orădeni sâmbătă, de la ora 10:00, când Radio România va premia 8 elevi olimpici. Aceștia vor fi recompensați de organizatori pentru munca și performanțele lor. Ne mândrim că unul dintre acești olimpici este din Oradea. Este vorba de Bădulescu Andrei Vlad, elev la Colegiul Național Emanuil Gojdu”.
Caravana Gaudeamus, organizată de Primăria Oradea și Radio România, va avea 58 de expozanți, reuniți în 39 de standuri.
Coordonatoarea evenimentului, d-na Connie Chifor, a precizat că organizarea acestei a II-a ediții se datorează succesului de anul trecut a ediției pilot, dar și faptului că au existat numeroase cereri din partea editurilor, care cunosc faptul că publicul orădean este interesat de lectură, de cărți, astfel încât târgul de carte de la Oradea este mai mult decât binevenit.
În cadrul proiectului ”Cărțile se întorc acasă”, orădenii care au prea multe cărți de care nu mai au nevoie sunt așteptați să le doneze, ele urmând să ajungă prin intermediul organizatorilor la cei mai puțin norocoși, care au nevoie de aceste cărți.
Cărțile donate la ediția de anul trecut au ajuns într-o bibliotecă școlară sătească din județul Bihor, care fusese mistuită de flăcările unui incendiu.
Directorul Direcției pentru Cultură Bihor și președintele de onoare al târgului de carte, dl Lucian Silaghi, a spus: ”Felicit Primăria Oradea și Radio România pentru acestă inițiativă. Anul 2015 este pentru Oradea un an al actelor de cultură. Direcția Județeană pentru Cultură, instituție pe care o reprezint, e onorată să fie implicată în acestă caravană intinerantă. Puțini știu că cuvântul „gaudeamus” în limba latină înseamnă „să ne bucurăm”. De mâine, îi aștept pe toți orădenii să se bucure de carte”.

PROGRAMUL EVENIMENTELOR

Miercuri, 13 mai
Ora 13:00 – Deschiderea oficială a celei de a II-a ediții a Târgului de carte Gaudeamus

Joi, 14 mai
Ora 17:00 – 18:00 Editura Școala Ardeleană
Lansarea volumului ”Primul război mondial și realitățile demografice din Transilvania. Familie, moralitate și raporturi de gen”, autor Ioan Bolovan (Colecția Școala Ardeleană de Istorie).
Participă: Ioan Bolovan, Sorin Șipoș, Alexandru – Bogdan Bud, Vasile George Dâncu

Sâmbătă, 16 mai
11:30 Editura Humanitas
Lansare de carte: Mircea Cărtărescu, ”Poezia”, ediție de colecție ce cuprinde opera poetică integrală a lui Mircea Cărtărescu
Invitați: Dan Liviu Boeriu și Marius Miheț

12:30 RADIO ROMÂNIA
Invitați de nota 10: Olimpicii României

13:00 – 14:30 Editura Casa
Atelier de creație: string art
Invitați: Toth Beata, magazin hobby Dekor Mania

15:00 Editura Humanitas
Lansare eveniment: Papa Ioan Paul II/Karol Wojtyla, ”În mâinile Domnului. Însemnări personale, 1962 -2003”
Invitați: Mihai Maci, pr. dr. Alexandru Buzalic, Cristian Bălănean

16:00 Editura Humanitas
Lansare de carte: ”Facebook. Fabrica de narcisism”, autor Teodor Baconschi
Invitat: Mihai Maci

Duminică, 17 mai
13:00 Decernarea Premiilor celei de a II-a ediții a Târgului de carte Gaudeamus

13:00 – 14:00 Editura Casa
Atelier de creație: înșirarea mărgelelor
Invitați: Toth Beata, magazinul hobby Dekor Mania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam