În cursul zilei de miercuri, 15 octombrie a.c., forţele şi mijloacele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” au intervenit la două evenimente cu consecinţe deosebit de grave, produse pe raza judeţului Bihor.

În jurul orei 14.05, un apelant al numărului unic 112, solicita intervenţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” pe strada Ogorului din municipiul Oradea, în zona Cimitirului Municipal, la un accident rutier produs între un autoturism şi o autoutilitară, soldat cu rănirea gravă a celor doi ocupanţi ai autoturismului şi a şoferului autoutilitarei.
La locul evenimentului s-au deplasat de urgenţă, echipajul de descarcerare din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea, echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, echipajul de prim ajutor calificat al Detaşamentul 2 de Pompieri Oradea şi două echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean.
La sosirea acestora, s-a constatat faptul că, cele două victime aflate în autoturism erau încarcerate, una dintre acestea fiind în stop cardio-respirator. Echipajul de descarcerare a acţionat imediat pentru scoaterea celor doi bărbaţi dintre fiarele contorsionate ale autovehiculului, predându-i echipajelor medicale care au procedat la acordarea îngrijirilor necesare. Din nefericire, în pofida manevrelor de resuscitare efectuate timp de aproximativ 50 de minute, pasagerul din autoturism, în vârstă de 35 ani, nu a mai putut fi salvat, medicul aflat la faţa locului declarând decesul acestuia.
Celelalte două victime (şoferii celor două autovehicule), grav rănite, au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Oradea.


În aceeaşi zi, în jurul orei 15:30, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” a fost anunţat prin Sistemul Unic de Urgenţă 112, despre producerea unui eveniment în urma căruia, o persoană care executa lucrări la reţeaua de canalizare pe strada Avram Iancu din localitatea Tinca, a fost surprinsă de prăbuşirea unui mal de pământ, într-un şanţ cu o adâncime de circa cinci metri.
La faţa locului au fost mobilizate două echipaje de pompieri militari din cadrul Gărzii Tinca, din care unul de prim ajutor calificat, un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Salonta şi echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea.
Echipajele de pompieri militari au procedat de urgenţă la consolidarea malurilor abrupte şi instabile, acţionând pentru degajarea victimei acoperite în totalitate cu pământ.

Operaţiunea s-a desfăşurat în condiţii extrem de dificile, pompierii militari fiind nevoiţi să acţioneze, pe lângă mijloacele şi echipamentele din dotare ce puteau fi utilizate într-o astfel de situaţie (lopeţi, hârleţe, etc.), inclusiv cu mistria şi mâinile goale pentru îndepărtarea cu grijă a pământului din jurul trupului victimei, într-un spaţiu de acţiune îngust, plin de noroi, în condiţii meteorologice nefaste (averse) ce impuneau consolidarea permanentă a malurilor. Pentru îndepărtarea pământului scos în urma săpăturilor, au fost folosite două excavatoare aflate la locul producerii evenimentului.
După aproximativ cinci ore de muncă asiduă, forţele de intervenţie au scos la suprafaţă trupul neînsufleţit al bărbatului în vârstă de 39 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam