Stimati colegi,

va atasez cererea a peste 20 de ONG-uri din Oradea (si va asigur ca numarul celor care fac ceva pentru acest oras este MULT mai mare !) de a fi reintroduse finantarile nerambursabile, cerere pe care am depus-o astazi la primarie pentru a putea fi discutata la dezbaterea publica pe buget si introdusa in bugetul pe acest an al Primariei Oradea. Argumentele noastre sint de bun simt: ONG-urile nu cer pomana, ci au nevoie de sprijin in derularea activitatilor lor, toate in folosul comunitatii, toate bazate pe voluntariat si implicare deplina in diverse segmente de activitate – cultura, sport, educatie, tineret, mediu etc. Exemplu: daca un ONG poate face, cu resurse proprii, un proiect ce implica o mai mare sau mai mica participare a comunitatii locale, sau in beneficiul unui anumit segment al comunitatii, iar acel proiect are nevoie de sprijinul autoritatilor locale in proportie de 30%, bunul simt ne spune ca primaria trebuie sa poata finanta acel 30% deoarece altfel degeaba reuseste organizatia respectiva sa acopere diferenta de 70%, este inutil atita timp cit pentru putin acest proiect nu se poate realiza ! De asemenea, fiecare dintre aceste organizatii deruleaza, anual, cel putin 2-3 manifestari in domeniile amintite, manifestari care aduc prestigiu orasului, implica membrii comunitatii, ba chiar aduc in orasul nostru sute de oameni din tara sau din afara tarii care participa la acele avenimente. Toate aceste lucruri se fac in orasul nostru, cu ajutorul comunitatii locale, pentru orasul nostru !

V-am atasat si doua exemple de administratii locale care aloca, anual, foarte multi bani pentru ONG-urile locale. Oare de ce ? Pentru ca aceste orase au crescut si datorita societatii civile, care, prin actiunile si evenimentele organizate in comunitatile locale din care fac parte reusesc sa atraga permanent atit turistii cit si comunitatea locala la manifestari diverse de interes public. Exemplele atasate se refera la Constanta (7.000.000 de lei pentru ONG-uri, in 2016) si Cluj (17.000.000 de lei !!! pt. ONG-uri, in 2016). „Argumentul” ca acelea sint administratii mai „potente” financiar nu sta in picioare, deoarece in fiecare an fac acest lucru si, repet, acele administratii nu numai ca recunosc importanta societatii civile in comunitatea locala, dar si sprijina dezvoltarea acesteia, constiente fiind ca numai impreuna pot realiza o dezvoltare durabila a orasului lor ! Ca o observatie, in Constanta toate parcarile sint amenajate (trasate) de primarie, pe banii publici, dar nu exista taxe de parcare ! Linga spitalul judetean din Constanta primaria a construit o parcate imensa supraetajata (este o zona foarte aglomerata si se impunea o parcare), in care toata lumea parcheaza… cum alfel, gratis !!!!!!! :)

Daca la precedenta dezbatere publica, cea pentru taxe si impozite, am fost doar 7-8 semnatari ai propunerilor noastre, astazi numarul celor care s-au alaturat demersului nostru de a introduce nimic altceva decit o stare de normalitate a crescut la peste 20 de organizatii ! In cazul in care municipalitatea va ignora in continuare vocea acestui segment al societatii civile care sint ONG-urile active din orasul nostru, promitem ca data viitoare vom fi 50 de semnatari, si nu trebuie uitat ca fiecare dintre noi are sute de membri-simpatizanti-beneficiari, iar acestia au si familii, deci numarul celor care sustin aceasta cauza creste exponential, chiar daca nu vin cu totii la primarie sa argumenteze beneficiile unei bune colaborari intre autoritatea publica si societatea civila. Este bine sa ne aducem aminte ca Oradea a fost PRIMA localitate din Romania care a introdus finantarile nerambursabile pentru ONG-uri, regulamentul elaborat de noi, de organizatiile nonguvernamentale active si atunci, fiind regulamentul preluat de toate administratiile publice din Romania. Credem ca Oradea poate si doreste sa fie orasul european care se pretinde, recunoscind meritele si importanta acestor organizatii care isi daruiesc din timpul si putinele resurse ale membrilor lor pentru activitati in folosul public, fara alta rasplata decit aceea a satisfactiei lucrului bine facut si a multumirii ca si-au dedicat timpul si eforturile facind ceva pentru orasul in care traiesc !

Va multumesc.

Cu cele mai bune ginduri,
Mircea Stroe
in numele tuturor colegilor semnatari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Protected by WP Anti Spam